Μετά τις αντισημιτικές δηλώσεις, Λεπέν εναντίον… Λεπέν

Μετά τις αντισημιτικές δηλώσεις, Λεπέν εναντίον… Λεπέν

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεπέν εναντίον… Λεπέν! Κάπως έτσι συνοψίζεται ο σάλος που προκάλεσε στο Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας ο ιδρυτής του, Ζαν-Μαρί Λεπέν με νέες, αντισημιτικές δηλώσεις, που ανάγκασαν σημαίνοντα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος, ακόμη και την ίδια την κόρη του, να πάρουν αποστάσεις ασφαλείας.

Πέτρα του σκανδάλου, ένα βίντεο του 85χρονου πολιτικού, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Μετώπου, για να απαλειφθεί στη συνέχεια, ύστερα από την επικοινωνιακή καταιγίδα που προκάλεσε. Στο εν λόγω βίντεο, ο ιστορικός ηγέτης της Ακροδεξιάς καταφέρεται εναντίον καλλιτεχνών που έχουν στηλιτεύσει το κόμμα του, μεταξύ των οποίων η Μαντόνα, ο χιουμορίστας Γκι Μπεντός και ο τραγουδιστής και πρώην πρωταθλητής του τένις Γιανίκ Νοά. Οταν ερωτάται από τη συνομιλήτριά του για τον εβραϊκής καταγωγής τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν επιδίδεται, γελώντας, σε ένα λογοπαίγνιο που θα μπορούσε να μεταφραστεί στα ελληνικά… «την επόμενη φορά, θα τον βάλουμε στη φουρνιά». Μια αποστροφή που προκαλεί συνειρμούς με την εξόντωση των Εβραίων από τους ναζί, πολύ περισσότερο καθώς προέρχεται από έναν πολιτικό που έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι οι θάλαμοι αερίων ήταν μια «λεπτομέρεια της Ιστορίας» και έχει καταδικασθεί από τη Δικαιοσύνη για πρόκληση φυλετικού μίσους.

Η πολιτική «αθυροστομία» του βετεράνου πολιτικού δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο άβολη στιγμή για την κόρη του, Μαρίν Λεπέν, η οποία κληρονόμησε το Εθνικό Μέτωπο αναλαμβάνοντας την ηγεσία του το 2011. Εκτοτε, η 45χρονη πολιτικός προσπάθησε να δώσει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ στο κόμμα της και να εξαλείψει το στίγμα του αντισημιτισμού. Μια προσπάθεια που απέφερε καρπούς στις πρόσφατες τοπικές εκλογές και κυρίως στις ευρωεκλογές, όπου το Εθνικό Μέτωπο αναδείχθηκε πρώτη δύναμη της Γαλλίας, αποσπώντας το 25% των ψήφων.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η υποτροπή του ισόβιου «επιτίμου προέδρου» του Εθνικού Μετώπου προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων από τον δημοκρατικό πολιτικό κόσμο και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση «SOS Ρατσισμός» κατήγγειλε την «αντισημιτική βρωμιά» και ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει δικαστική δίωξη εναντίον του Λεπέν, ενώ η υπουργός για τα Δικαιώματα των Γυναικών Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ δήλωσε ότι αν το Εθνικό Μέτωπο δεν αποβάλει τον Ζαν-Μαρί Λεπέν «θα παραμείνει το κόμμα που προκαλεί αηδία στους δημοκράτες».

Εκείνο που προκάλεσε αίσθηση ήταν ότι για πρώτη φορά οι αντιδράσεις επεκτάθηκαν και στο εσωτερικό του Εθνικού Μετώπου. Πρώτος πήρε το όπλο του ο αντιπρόεδρος του κόμματος και σύντροφος της σημερινής προέδρου του, Λουί Αλιό, ο οποίος χαρακτήρισε την αποστροφή του Ζαν-Μαρί Λεπέν «πολιτικά ανόητη και απογοητευτική». Ακολούθησε η ίδια η Μαρίν Λεπέν, η οποία έκανε λόγο για «πολιτικό σφάλμα» του πατέρα της. Η ενδοοικογενειακή διαμάχη κλιμακώθηκε με τον ιδρυτή του κόμματος να απαντά στην κόρη του μέσω Twitter: «Λυπούμαι για τη δήλωση που έκανε η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου. Προσφέρει υποστήριξη στη συκοφαντική εκστρατεία της οποίας έχω γίνει στόχος». Σε άλλες δηλώσεις του, επέμεινε ότι ο όρος «φουρνιά» (fournee, από τη γαλλική λέξη four, που σημαίνει φούρνος) προφανώς δεν έχει αντισημιτική διάσταση, «παρά μόνο στη συνείδηση πολιτικών εχθρών μας ή ηλιθίων».

Σχολιάζοντας το εσωτερικό ρήγμα στη γαλλική ακροδεξιά, ο ιστορικός Νικολά Λεμπούρ δήλωσε: «Ο πατέρας δεν ελέγχει πλέον το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε. Με το 25% των ευρωεκλογών, η γραμμή της Μαρίν Λεπέν απέδειξε την υπεροχή της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή