Υποψήφιος των Πάρτι Τσαγιού φέρνει πολιτικό σεισμό

Υποψήφιος των Πάρτι Τσαγιού φέρνει πολιτικό σεισμό

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Για πολιτικό σεισμό στην Ουάσιγκτον έκανε χθες λόγο ο αμερικανικός Τύπος, μετά τη νίκη-έκπληξη του ελάχιστα γνωστού και ελλιπώς χρηματοδοτημένου υποψηφίου των Πάρτι Τσαγιού, Ντέιβιντ Μπρατ, στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βιρτζίνια.

Η νίκη του Μπρατ επί του μέχρι χθες πανίσχυρου επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ερικ Κάντορ, που αναμένεται να παραιτηθεί συντόμως, απέδειξε ότι το υπερσυντηρητικό κίνημα, στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών, συνεχίζει να απειλεί το κομματικό κατεστημένο. Την ίδια στιγμή, η νίκη του Μπρατ, με 55,5% έναντι 44,5% για τον αντίπαλό του, αποτελεί κρίσιμη υπενθύμιση σε κάθε Ρεπουμπλικανό υποψήφιο των κινδύνων που ενέχει η υιοθέτηση αμφιλεγόμενων απόψεων. Ο Ερικ Κάντορ θεωρήθηκε, χάρη στις αρνητικές διαφημίσεις του αντιπάλου του, «υποχωρητικός» στα θέματα μετανάστευσης, ενώ ο Μπρατ πέτυχε επίσης να εμφανίσει τον αντίπαλό του ως υπέρμαχο της νομοθεσίας περιορισμού της οπλοκατοχής.

Η ήττα του Κάντορ προκάλεσε αίσθηση, καθώς εσωτερική δημοσκόπηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του έδινε προβάδισμα 34 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Μπρατ. Την ίδια ώρα, την αυτοπεποίθηση του Κάντορ ενίσχυσε ο πακτωλός προεκλογικών χρηματοδοτήσεων -5,5 εκατ. δολάρια- που συγκέντρωσε, με τον Μπρατ να έχει εξασφαλίσει μόλις 200.000 δολάρια.

Ο Ντέιβιντ Μπρατ, που δήλωσε αμέσως μετά τη νίκη του «Πρόκειται για θαύμα του Θεού», είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ράντολφ-Μέικον του Ρίτσμοντ. Πριν σπουδάσει Οικονομικά, ο Μπρατ είχε αποκτήσει πτυχίο μάστερ Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Το τελευταίο του βιβλίο είχε τίτλο «Θέματα Ηθικής στο Εργο της Εϊν Ραντ» και αναφέρεται στη συγγραφέα-σύμβολο του αμερικανικού φιλελευθερισμού, ενώ το προηγούμενο πόνημά του, «Ο Θεός και ο Μαμμωνάς: Πώς Συμβιβάζεται ο Καπιταλισμός και η Σιμωνία», εστίαζε στις θεολογικές, ρωμαιοκαθολικές ανησυχίες του.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η νίκη του Μπρατ οφείλεται εν μέρει στην επιτυχία του να εμφανίσει τον Ερικ Κάντορ ως υπέρμαχο της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, λόγω της προθυμίας του ηττηθέντος να συνάψει συμβιβαστική συμφωνία με τον πρόεδρο Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, παρά τις έντονες πολιτικές διαφωνίες μεταξύ Κάντορ και Λευκού Οίκου.

Ανώτατα στελέχη των Ρεπουμπλικανών εξέφραζαν χθες την ανησυχία τους για το αποτέλεσμα στην περιφέρεια αυτή της Βιρτζίνια, εκτιμώντας ότι η νίκη του Μπρατ μπορεί να συσπειρώσει τους Δημοκρατικούς, απειλώντας το κόμμα τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή