Ανησυχία για την τιμή του πετρελαίου

Ανησυχία για την τιμή του πετρελαίου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση πως η πλέον σκληροπυρηνική ισλαμική οργάνωση στο Ιράκ προχώρησε νοτιότερα της Μοσούλης και κατέλαβε το διυλιστήριο της πόλης Μπαϊτζί συνέπεσε με την απόφαση του ΟΠΕΚ να κωφεύσει στις εκκλήσεις για αύξηση της παραγωγής του και οδήγησε αναπόφευκτα σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου. Εν μέσω αντιφατικών πληροφοριών για την τύχη του διυλιστηρίου, που επεξεργάζεται 300.000 βαρέλια μαύρου χρυσού την ημέρα, το αργό Νέας Υόρκης για παράδοση Ιουλίου κυμαινόταν το βράδυ στα 104,41 δολάρια το βαρέλι έχοντας σημειώσει άνοδο 10 σεντς στη Νέα Υόρκη και το Brent γύρω στα 110, 52 δολάρια το βαρέλι .

Μολονότι ο δήμαρχος της πόλης, Μοχάμεντ Μαχμούντ, δήλωσε στο Bloomberg ότι συνεχίζονταν κανονικά οι εργασίες στο διυλιστήριο καθώς αυτό φυλασσόταν από αστυνομικές δυνάμεις, το Reuters επικαλείται εργαζόμενο στην περιοχή, σύμφωνα με τον οποίο η κατάληψη είχε ως αποτέλεσμα να μην επιτραπεί στην πρωινή βάρδια να αναλάβει και να παραμείνει σε υπηρεσία η νυχτερινή. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στις ιρακινές εξαγωγές «μαύρου χρυσού», ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Αμπντούλ Καρέμ αλ Λουαμπί, επέμεινε πως θα είναι περιορισμένες, καθώς το σύνολο της παραγωγής της και των εξαγωγών της χώρας προέρχεται από τον Νότο «που είναι πολύ πολύ ασφαλής».

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς πετρελαίου, η κατάληψη της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ από ισλαμιστές όντως δεν πρόκειται να επηρεάσει άμεσα τις εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου, που σήμερα υπερβαίνουν τα τρία εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σίγουρα, όμως, θα παρακωλύσει και θα επιβραδύνει τις προσπάθειες του Ιράκ να αποκαταστήσει τον κυριότερο αγωγό μεταφοράς ιρακινού αργού από το Κιρκούκ στο λιμάνι του Τσεϊχάν της Τουρκίας και να αυξήσει την παραγωγή του σε μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές του. Ο Ρόμπιν Μιλς, επικεφαλής της συμβουλευτικής Manaar Energy Consulting and Project Management, εκτιμά πως «θα πρέπει να αλλάξει πλήρως η κατάσταση για να αρχίσει να λειτουργεί ξανά ο αγωγός του Κιρκούκ» ενώ θα περιορισθεί το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών για αύξηση της παραγωγής στο Κιρκούκ. Η πετρελαιοπηγή του Κιρκούκ είναι η τέταρτη σε μέγεθος με αποθέματα που εκτιμώνται σε 8,9 δισ. βαρέλια. Σε ανάλογα δυσοίωνα συμπεράσματα κατατείνουν και οι εκτιμήσεις του Αμρίτα Σεν, αναλυτή πετρελαίου στην Energy Aspects του Λονδίνου, που προεξοφλεί πως θα μειωθεί το ενδιαφέρον των διεθνών πετρελαϊκών, ενώ το μοναδικό διυλιστήριο της Τουρκίας, το Tupras Turkiye Petrol Rafinerileri, ανακοίνωσε χθες πως αναζητεί εναλλακτικές προμήθειες έναντι του πετρελαίου που θα εισήγαγε από το Κιρκούκ.

Κι ενώ η ανησυχία για την προσφορά πετρελαίου εντείνεται από τις ταραχές σε Λιβύη και Ουκρανία αλλά και τους περιορισμούς που εξακολουθεί να υφίσταται το Ιράν, ο ΟΠΕΚ εκώφευσε στην έκκληση που του απηύθυνε τον Μάιο η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας για ραγδαία αύξηση της παραγωγής ενόψει αναμενόμενης εκτίναξης της παγκόσμιας ζήτησης. Τόνισε μάλιστα διά στόματος του υπουργού Πετρελαίου της Λιβύης και προεδρεύοντος της συνδιάσκεψης του ΟΠΕΚ, Αλί Ελσακμάκ, πως «η αγορά πετρελαίου είναι σταθερή, με επαρκή προσφορά και ανταποκρίνεται στη συνεχή αύξηση της ζήτησης». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το διεθνές καρτέλ «θα εξακολουθήσει να καταγράφει τις εξελίξεις στην αγορά τους επόμενους μήνες». Ερωτώμενος για την ανοδική πορεία στην οποία βρίσκεται φέτος η τιμή του «μαύρου χρυσού», που από την αρχή του έτους παραμένει σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ο κ. Ελσακμάκ τόνισε πως «αντανακλά μάλλον τις γεωπολιτικές εντάσεις παρά τα δεδομένα προσφοράς και ζήτησης». Είχαν προηγηθεί οι υπουργοί Πετρελαίου Σαουδικής Αραβίας, Αλί Αλ Ναϊμί, και Ανγκόλας, Χοσέ Μαρί Μποτέλο, που δήλωναν ευχαριστημένοι από την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και τα υφιστάμενα επίπεδα τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή