Στα χέρια των Κούρδων το Κιρκούκ

Στα χέρια των Κούρδων το Κιρκούκ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι ισλαμιστές αντάρτες που κατέλαβαν τη Μοσούλη και την Τικρίτ απειλούν να εισβάλουν στη Βαγδάτη, οι αυτόνομες ένοπλες δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν (πεσμεργκά) κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη του Κιρκούκ, προσθέτοντας μία ακόμη δραματική διάσταση στην ιρακινή κρίση. «Ολόκληρο το Κιρκούκ βρίσκεται στα χέρια των πεσμεργκά» δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Ταζμπάρ Γιαβάρ, προσθέτοντας ότι οι άνδρες του στρατού της κεντρικής κυβέρνησης είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους υπό τον φόβο επέλασης των ανταρτών του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία» (ISIS).

Με την κίνηση αυτή, ο πειθαρχημένος στρατός των Κούρδων εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός, που απέτρεψε να πέσει το Κιρκούκ στα χέρια των εξτρεμιστών. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή ρίχνει πρόσθετες σκιές ανησυχίας στην εδαφική ακεραιότητα του εύθραυστου κράτους. Το Κιρκούκ, με τα πλούσια πετρελαϊκά του κοιτάσματα, αποτελεί μήλον της Εριδος μεταξύ της Βαγδάτης και της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης του Αρμπίλ, η οποία επιθυμεί να το ενσωματώσει στην αυτόνομη κουρδική περιοχή.

Στη Μοσούλη, οι αντάρτες του ISIS προχώρησαν σε επίδειξη δύναμης, οργανώνοντας παρέλαση αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων Humvee, τα οποία εγκαταλείφθηκαν από τον ιρακινό στρατό. Στον εναέριο χώρο της πόλης πετούσαν δύο αμερικανικά ελικόπτερα, τα οποία επίσης έπεσαν στα χέρια των ανταρτών.

Αντιφατικές ήταν οι πληροφορίες από το μέτωπο των συγκρούσεων. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε χθες το απόγευμα ότι η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των ανταρτών στη Μοσούλη και την Τικρίτ. Στο Λονδίνο, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιγιάρ Ζεμπαρί δήλωσε ότι «η κατάσταση αρχίζει να αντιστρέφεται, καθώς οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν να αναδιοργανωθούν και να απωθήσουν (το ISIS) νότια της Τικρίτ». Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις περί πιθανής απόσυρσης των ανταρτών από τη Μοσούλη. Την αίσθηση του Ζεμπαρί ενισχύουν οι πληροφορίες για απώθηση των ανταρτών από ειδικές δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού στην πόλη Σαμάρα, στον κεντρικό οδικό άξονα που οδηγεί στη Βαγδάτη και στο Μπεϊτζί, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο ιρακινό διυλιστήριο πετρελαίου. Aλλες πληροφορίες ανέφεραν ωστόσο ότι περίπου 50 οχήματα των ανταρτών περικύκλωσαν το εν λόγω διυλιστήριο και ότι οι αντάρτες του ISIS είχαν φτάσει σε απόσταση μόλις 90 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη.

Σε μια πρόσθετη ένδειξη των αγεφύρωτων ρηγμάτων στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλικί απέτυχε να εξασφαλίσει χθες την έγκριση του Κοινοβουλίου αναφορικά με την πρότασή του να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μόλις 128 βουλευτές σε σύνολο 325 εμφανίστηκαν στην κρίσιμη συνεδρίαση.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ απασχόλησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ιρακινός πρεσβευτής στη Γαλλία ζήτησε την έγκριση πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνησή του, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την αντιμετώπιση των στασιαστών.

Στην Ουάσιγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «δεν αποκλείει τίποτα» αναφορικά με τη βοήθεια των ΗΠΑ στην ιρακινή κυβέρνηση για την εκδίωξη των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι απαιτούνται άμεσες στρατιωτικές πρωτοβουλίες στο Ιράκ και ότι εξετάζει εναλλακτικές λύσεις με τους συμβούλους του για ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Aντερς Φοχ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι δεν βλέπει άμεση ανάμειξη της Συμμαχίας στην ιρακινή κρίση, αν και κάλεσε τους αντάρτες του ISIS να απελευθερώσουν άμεσα τους 80 Τούρκους πολίτες που κρατούν ομήρους. Τέλος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του στην ιρακινή κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η απειλητική άνοδος της τρομοκρατίας στο Ιράκ «μαρτυρεί την πλήρη αποτυχία της περιπέτειας που ξεκίνησαν ΗΠΑ και Βρετανία» σε αυτή τη χώρα με τον πόλεμο του 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή