ΚΟΣΜΟΣ

Aρχισε η δίκη των ακτιβιστών της Ταξίμ

Aρχισε η δίκη των ακτιβιστών της Ταξίμ

Βαρύ κατηγορητήριο αντιμετωπίζουν 26 ακτιβιστές που πρωτοστάτησαν στις περυσινές, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Κωνσταντινούπολης, η δίκη των οποίων ξεκίνησε χθες. Ολοι οι κατηγορούμενοι είναι μέλη της «Πλατφόρμας Αλληλεγγύης Ταξίμ» την οποία συγκρότησαν γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και εκπαιδευτικοί, με στόχο τη ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης Ερντογάν για την «ανάπλαση» της ιστορικής πλατείας και του πάρκου Γκεζί. Αρχικά ειρηνικές, οι διαδηλώσεις ριζοσπαστικοποιήθηκαν και απλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα ύστερα από τη βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και χιλιάδες να τραυματιστούν. Πέντε εκ των ακτιβιστών αντιμετωπίζουν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, κάτι που θα μπορούσε να τους επισύρει, εάν καταδικασθούν, κάθειρξη έως και 30 ετών.

«Δεν μπορείς να φτιάξεις εγκληματική οργάνωση λέγοντας απλώς ότι δεν θέλεις να φτιαχτεί εμπορικό κέντρο σ’ ένα πάρκο», δήλωσε η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης, Μουτσέλα Γιαπιτσί, ενώ έξω από το δικαστικό μέγαρο πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους ακτιβιστές. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να ακυρώσει τη δικαστική δίωξη, κάνοντας λόγο για «εκδικητική, πολιτικά υποκινούμενη επίδειξη δύναμης χωρίς ίχνος ενδείξεων για διάπραξη εγκληματικών ενεργειών».

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο Αλί Τσερκέζογλου, γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είχε περιθάλψει αρκετούς τραυματίες στα επεισόδια της πλατείας Ταξίμ. Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Ερντογάν προώθησε νόμο ο οποίος ποινικοποίησε την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες χωρίς αστυνομική άδεια.

Στο μεταξύ, η ανώτατη δικαστική αρχή της Τουρκίας προχώρησε σε νέο κύμα «εκκαθαρίσεων» δικαστών και εισαγγελέων, ανακοινώνοντας λίστα 2.224 μεταθέσεων. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι οι αλλαγές συνδέονται με τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν να ποδηγετήσει τη δικαστική διερεύνηση των οικονομικών σκανδάλων που έχουν πλήξει το κυβερνών κόμμα.