Αρχαίο σπήλαιο του… 2014

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το αίτημα της γαλλικής περιοχής της Αρντές προς την UNESCO για την αναγνώριση του διακοσμημένου σπηλαίου του Σοβέ ως μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς πρόκειται να εξετάσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο διεθνής οργανισμός.

Την ίδια ώρα, ομάδα εικαστικών, παλαιοντολόγων και γραφιστών ολοκλήρωσε πιστό αντίγραφο του σπηλαίου, επιτρέποντας στο κοινό να το επισκεφθεί. Το ίδιο το σπήλαιο δεν θα ανοίξει ποτέ στους επισκέπτες, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη ζημιά στις ευαίσθητες τοιχογραφίες.

Η μοναδικότητα του σπηλαίου του Σοβέ, που ανακαλύφθηκε τυχαία από ιδιώτες σπηλαιολόγους το 1994, έγκειται στην αρχαιότητά του, καθώς οι τοιχογραφίες σε αυτό φιλοτεχνήθηκαν πριν από 36.000 χρόνια, έναντι 17.000 ετών για εκείνες του πιο διάσημου σπηλαίου του Λασκό. Την ίδια ώρα, η άριστη κατάσταση των νωπογραφιών και ο πλούτος των απεικονίσεων άφησαν άναυδη την επιστημονική κοινότητα. Η αναγνώριση της αξίας των ευρημάτων άργησε μία δεκαετία, καθώς ομάδα αρχαιολόγων αμφισβήτησε την ορθότητα της χρονολόγησης, εκτιμώντας ότι είχε βασισθεί σε εσφαλμένη μεθοδολογία.

Τη λύση της επιστημονικής διένεξης, υπέρ της αρχικής χρονολόγησης των 37.000 ετών, ακολούθησε η απόφαση για δημιουργία ακριβούς αντιγράφου, σε τοποθεσία επτά χιλιόμετρα από το σπήλαιο.

Η θεματογραφία των νωπογραφιών περιστρέφεται γύρω από το κυνήγι, ενώ ο καλλιτέχνης της Υστερης Παλαιολιθικής περιόδου διακρίνεται για την αφαιρετική του ικανότητα. Λέοντες, αρκούδες, πάνθηρες, μαμούθ, λευκός ρινόκερος, βίσονας και αντιλόπες συμπληρώνουν τις συνθέσεις, με νωπογραφία μήκους επτά μέτρων, με θέμα της κοπάδι αλόγων να δεσπόζει στον χώρο των 8.500 τετραγωνικών μέτρων.

Οι νωπογραφίες του Σοβέ είναι επίσης μοναδικές χάρη στον τρόπο με τον οποίο ο προϊστορικός ζωγράφος αξιοποιεί τη μορφολογία των βράχων του σπηλαίου, για να δημιουργήσει ψευδαίσθηση τριών διαστάσεων. Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν συνολικά 424 ζώα και 14 είδη, με τα σαρκοφάγα να κυριαρχούν.

Προηγμένη τεχνολογία

Η αναπαράσταση των νωπογραφιών έγινε με τη βοήθεια προηγμένων συστημάτων μέτρησης με λέιζερ, που εγγυώνται απόλυτη ακρίβεια. Την ίδια ώρα, οι επισκέπτες θα έχουν μία πραγματική σπηλαιολογική εμπειρία, παρότι η αναπαράσταση του σπηλαίου βρίσκεται στην επιφάνεια. Ο εκθεσιακός χώρος θα διατηρείται έτσι πέντε βαθμούς Κελσίου πιο κρύος από ό,τι η γύρω περιοχή. Παράλληλα, την αίσθηση του σπηλαίου θα ενισχύουν συσκευές ύγρανσης της ατμόσφαιρας, χαμηλός φωτισμός εστιασμένος στις νωπογραφίες και σχεδόν ανεπαίσθητη «μεταλλική οσμή», που θυμίζει σπηλιά.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως το σπήλαιο του Σοβέ δεν κατοικήθηκε ποτέ, αλλά αποτελούσε απαγορευμένο χώρο μυστηριακής λατρείας, για την αποκλειστική χρήση του ιερατείου. Η διακόσμηση του σπηλαίου απαίτησε ομάδα ειδικών, με αυστηρό καταμερισμό εργασίας, μεταξύ σχεδιαστών, τεχνητών για την κατασκευή χρωμάτων και λιθοξόων για τη διαμόρφωση των επιφανειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή