Εκκληση προς Σιίτες να πάρουν τα όπλα

Εκκληση προς Σιίτες να πάρουν τα όπλα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια παράλυσης εμφάνιζε χθες η κυβέρνηση του σιίτη, Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλικί, καθώς οι εξτρεμιστές αντάρτες της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία» (ISIS) κατακτούσαν και νέα εδάφη, στον δρόμο προς τη Βαγδάτη. Συνεχίζοντας την προέλασή τους προς τα νοτιοανατολικά, μετά την αστραπιαία άλωση της Μοσούλης και του Τικρίτ, δυνάμεις των ανταρτών κατέλαβαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, τις πόλεις Σααντίγια και Τζαλάουλα, τις οποίες είχαν εγκαταλείψει τα κυβερνητικά στρατεύματα. Χθες το απόγευμα, δυνάμεις του ISIS αναπτύσσονταν γύρω από τη Σαμάρα, 110 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, ενισχύοντας τις εικασίες για μια νέα επίθεση στην πόλη, ύστερα από την αποτυχημένη επιδρομή της Τετάρτης, που αποκρούστηκε από τον κυβερνητικό στρατό. Συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών ανταρτών και σιιτικών πολιτοφυλακών, που στηρίζουν την κυβέρνηση της Βαγδάτης, σημειώνονταν και στον δρόμο που οδηγεί στην Μπακούμπα, μόλις 50 χιλιόμετρα από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση Μαλικί κατέβαλε εντατικές προσπάθειες ενίσχυσης της άμυνας της πρωτεύουσας, με τη συνδρομή παραστρατιωτικών δυνάμεων του ριζοσπάστη, σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ και άλλων σιιτικών πολιτοφυλακών. Εκατοντάδες νέοι άνθρωποι συνωστίζονταν στα κέντρα στρατολογίας, καθώς η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για προσέλευση εθελοντών. Να πάρουν τα όπλα και να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ απέναντι στους στασιαστές κάλεσε τους πιστούς, στο καθιερωμένο κήρυγμα της Παρασκευής, στην Καρμπάλα και ο εκπρόσωπος του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστανί, μιας από τις μεγαλύτερες, εν ζωή θρησκευτικές φυσιογνωμίες των σιιτών μουσουλμάνων.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του ISIS κατέβαλαν προσπάθειες εδραίωσης της εξουσίας τους στις πόλεις που έχουν καταλάβει, τη διοίκηση των οποίων έχουν αναλάβει στρατιωτικά συμβούλια με συμμετοχή απόστρατων αξιωματικών του παλιού, Μπααθικού καθεστώτος. Στο Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, μαχητές κρέμασαν πορτρέτα του πρώην δικτάτορα και του αντιπροέδρου του, Ιζάτ Ιμπραήμ αλ Ντούρι, ο οποίος διέφυγε κατά τη διάρκεια του πολέμου που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το 2003 και πέρασε στην παρανομία. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ένοπλες δυνάμεις του Μπάαθ και του αλ Ντούρι ανέλαβαν πρακτικά τον έλεγχο του Τικρίτ μετά την έφοδο του ISIS. Στη Μοσούλη, δεύτερη πόλη της χώρας, το ISIS καθιέρωσε τη σαρία (ισλαμικός νόμος), επιβάλλοντας στις γυναίκες την ισλαμική μαντίλα και απαγορεύοντας τα οινοπνευματώδη και τα τσιγάρα. Σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την άλωση της Μοσούλης, αρκετοί εκ των οποίων εκτελέσθηκαν. Η ίδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε επίσης την «υπερβάλλουσα βία» εκ μέρους των κυβερνητικών δυνάμεων, ιδιαίτερα με τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών εξαιτίας του οποίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άμαχοι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Μαλικί, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι HΠΑ θα ενισχύσουν τη βοήθειά τους στο Ιράκ, στο πεδίο της ασφάλειας. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να σταλούν εκ νέου αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, δυόμισι χρόνια μετά την έξοδό τους από τη χώρα. Τέλος, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε ότι οι 80 Τούρκοι υπήκοοι που κρατούνται όμηροι από τους ισλαμιστές αντάρτες είναι καλά στην υγεία τους και ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις για τη γρήγορη απελευθέρωσή τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή