Πλήγμα στον Κάμερον σχετικά με την προεδρία της Κομισιόν

Πλήγμα στον Κάμερον σχετικά με την προεδρία της Κομισιόν

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελπίδες του Βρετανού πρωθυπουργού, Nτέιβιντ Κάμερον, για μία συμφωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, που θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ προς την προεδρία της Κομισιόν δέχθηκαν ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα, καθώς η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερή ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσαν πως επιθυμούν μια πενταετία συνεργασίας υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου. Η απόφαση προκύπτει λίγες ημέρες μετά την ένταξη του γερμανικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος AfD στην ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών παρά τη διαφωνία του Κάμερον και τη δυσαρέσκεια της Μέρκελ.

Ο Κάμερον έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του προς την επιλογή του Γιουνκέρ, θέση την οποία υποστήριξε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε προηγούμενο φύλλο της «Καθημερινής». Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς και ο νέος επικεφαλής της Κεντροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ωστόσο, θεωρούν ότι η συνεργασία τους εξασφαλίζει εύκολα την πλειοψηφία για την εκλογή του Γιουνκέρ. «Ο Γιουνκέρ χαίρει ευρείας υποστήριξης στο συμβούλιο των εθνικών ηγετών και στο Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Σουλτς. «Ιστορικά βρισκόμαστε σε μία αποφασιστική στιγμή», πρόσθεσε. Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωεκλογές επηρεάζουν τη διαδικασία εκλογής του προέδρου της Κομισιόν. Εξάλλου, ο Γερμανός πολιτικός υποστήριξε ότι η Μέρκελ έχει ξεκάθαρα αποφασίσει να υποστηρίξει τον Γιουνκέρ, ενώ ο ίδιος επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί του στην Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή