Η Ρωσία διέκοψε τη ροή αερίου προς την Ουκρανία

Η Ρωσία διέκοψε τη ροή αερίου προς την Ουκρανία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία διέκοψε παντελώς τη ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, σε μια κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών η οποία απειλεί να έχει επιπτώσεις και στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης.

Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό ενεργειακό μεγαθήριο Gazprom, από τις 10 το πρωί της Δευτέρας σταμάτησε η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία, η οποία στο εξής θα τροφοδοτείται μόνο στον βαθμό που θα προπληρώνει τις παραγγελίες της. Ο πρόεδρος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχει «σημαντικό ρίσκο» ως προς τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας και επέρριψε προκαταβολικά τις ευθύνες για οποιαδήποτε διαταραχή στο Κίεβο.

Αιτιολογώντας την απόφασή της, η Gazprom σημείωσε ότι η Ουκρανία απέτυχε να αρχίσει την αποπληρωμή του τεράστιου χρέους της, το οποίο αποτιμάται από τη ρωσική πλευρά σε 4,5 δισ. δολάρια. Η Gazprom ζητούσε από την ουκρανική πλευρά να καταβάλει τουλάχιστον 1,95 δισ. Το Κίεβο αμφισβητεί το ύψος του χρέους, κάνοντας λόγο για υπερβολικές, πολιτικά υποκινούμενες τιμές της Μόσχας κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Αμέσως μετά τη χθεσινή ρήξη, η Gazprom και η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz κατέθεσαν αγωγές εκατέρωθεν στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης.

Είχαν προηγηθεί πολυήμερες, εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ε.Ε. για τη γεφύρωση του χάσματος. Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Γκίντερ Οτινγκερ κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση με βάση την οποία το Κίεβο θα πλήρωνε προκαταβολικά ποσό της τάξης του ενός δισ. δολαρίων, μια πρόταση η οποία απερρίφθη από τους Ρώσους.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθες ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα παρουσιάσει αναλυτικό σχέδιο ειρήνευσης στην Ανατολική Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει πρόταση εκεχειρίας με τους αυτονομιστές αντάρτες. Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο νεοεκλεγείς ηγέτης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 7 Ιουλίου, διευκρίνισε ότι η πρόταση για ανακωχή θα διατυπωθεί αφού ολοκληρωθεί η ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων με τη Ρωσία στις δύο περιοχές που έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η ατμόσφαιρα στις σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας παραμένει εκρηκτική, ύστερα από τις δραματικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου. Το Σάββατο, φιλορώσοι αυτονομιστές κατέρριψαν μεταγωγικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 49 μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, διαδηλωτές επιτέθηκαν στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο, βεβήλωσαν τη ρωσική σημαία και προκάλεσαν καταστροφές. Την οργή της Μόσχας προκάλεσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ντεστσίτσια, ο οποίος, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, προέβη, σε γλώσσα αργκό, σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τέλος, ένοπλοι αυτονομιστές κατέλαβαν χθες τα γραφεία της Ουκρανικής Κεντρικής Τράπεζας στη βιομηχανική μεγαλούπολη του Ντονέτσκ, επίκεντρο της φιλορωσικής εξέγερσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή