Μαζικές υποκλοπές στη Βρετανία

Μαζικές υποκλοπές στη Βρετανία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια «δημιουργική» μέθοδο για να ξεπερνούν τη νομική απαγόρευση της παρακολούθησης των επικοινωνιών Βρετανών πολιτών εφαρμόζουν οι βρετανικές υπηρεσίες, σύμφωνα με μαρτυρική κατάθεση ανώτατου αξιωματούχου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Αν η επικοινωνία γίνεται μέσω μη βρετανικών εφαρμογών, π.χ. μέσω Google, Facebook και Τwitter, θεωρείται από τις υπηρεσίες ως «επικοινωνία εξωτερικού» και άρα δεν ισχύουν οι νομικοί περιορισμοί.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν ότι δικαιούνται να διαβάζουν, να ακούν και να αναλύουν όλες μας τις επικοινωνίες μέσω Facebook, Google και άλλων εφαρμογών που εδρεύουν στις ΗΠΑ», είπε ο υπεύθυνος του νομικού τμήματος της οργάνωσης Liberty, Τζέιμς Γουέλτς. «Αν υπήρχε κάποια αμφιβολία ότι οι νόμοι μας για τις παρακολουθήσεις πρέπει να αναθεωρηθούν, τώρα δεν υπάρχει πια».

Η Liberty και άλλες οργανώσεις προσέφυγαν στη βρετανική Δικαιοσύνη εναντίον των μαζικών παρακολουθήσεων από τις βρετανικές υπηρεσίες. Ο διασταλτικός ορισμός των «επικοινωνιών εξωτερικού» περιλαμβάνεται στη μαρτυρική κατάθεση του επικεφαλής του Γραφείου Ασφαλείας και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, Τσαρλς Φαρ. Ο Φαρ κατέθεσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των πληροφοριών που συλλέγονται κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν διαβάζεται. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί η σημαντική διαφορά ανάμεσα στην ίδια την πράξη της υποκλοπής πληροφοριών και στην ανάγνωση ή ακρόαση του υλικού από κάποιον άνθρωπο», σημείωσε ο Φαρ.

Ο Βρετανός αξιωματούχος δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την ύπαρξη του βρετανικού προγράμματος TEMPORA για την υποκλοπή δεδομένων από υποθαλάσσια καλώδια. Επίσης αρνήθηκε να αναφερθεί στη συμμετοχή της Βρετανίας στο αμερικανικό πρόγραμμα PRISM, που προσφέρει στις υπηρεσίες πρόσβαση στα στοιχεία των πελατών των μεγαλύτερων εταιρειών τηλεπικοινωνιών και Ιντερνετ. Τα δύο προγράμματα αυτά περιγράφονται, μεταξύ πολλών άλλων, στα έγγραφα που απέσπασε από την αμερικανική ΝSA ο πρώην συνεργάτης της, Εντουαρντ Σνόουντεν.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσίευσε τη Δευτέρα νέο άρθρο με βάση τα έγγραφα του Σνόουντεν, το οποίο οδήγησε ακόμη και συντηρητικούς πολιτικούς να δηλώσουν ότι απαιτείται άμεση διερεύνηση. Το έγγραφο περιγράφει τη συνεργασία της γερμανικής BND και της NSA τόσο σε τεχνικά ζητήματα όσο και για την αξιολόγηση σημάτων. «Θεωρώ λογικό να μη χάσουμε χρόνο και μετά τις θερινές διακοπές να ερευνήσουμε πρώτα από όλα τον ρόλο των δικών μας υπηρεσιών», είπε ο Χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της επιτροπής διερεύνησης παρακολουθήσεων της γερμανικής Βουλής Πάτρικ Σένσμπουργκ. O Σένσμπουργκ τόνισε ότι είναι πιο εύκολο να λάβει η επιτροπή έγγραφα σχετικά με τη δράση των εγχώριων υπηρεσιών, παρά έγγραφα από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με έγγραφο του 2005, η αμερικανική βάση στο Γκρίσχαϊμ, κοντά στο Ντάρμσταντ, είναι η μεγαλύτερη αμερικανική βάση παρακολουθήσεων στην Ευρώπη. Το 2005 η ΝSA υπολόγισε ότι οι παρακολουθήσεις από τη βάση αυτή «βοήθησαν στη σύλληψη και δολοφονία πάνω από σαράντα τρομοκρατών».

«Πρόκειται για σύστημα θεσμοθετημένης παραβίασης του Συντάγματος», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς. «Πολλά δείχνουν ότι ανάμεσα στην NSA, τις γερμανικές υπηρεσίες και άλλες υπηρεσίες υπάρχει ένα είδος κυκλικής ανταλλαγής. Οι Γερμανοί προσφέρουν δεδομένα από μαζικές παρακολουθήσεις, π.χ. στο Αφγανιστάν, και παίρνουν, απ’ ό,τι φαίνεται, ως αντάλλαγμα από τους Αμερικανούς στοιχεία που εκείνοι έχουν συλλέξει στη Γερμανία».

«Ποτέ η υπηρεσία δεν παρεξέκλινε από τη νομοθεσία», απάντησε η BND.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή