Γάλλοι λίντσαραν έφηβο Ρομά σε αριστερό προάστιο

Γάλλοι λίντσαραν έφηβο Ρομά σε αριστερό προάστιο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ως «ανήκουστη και αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε χθες ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την επίθεση που δέχθηκε την Παρασκευή 16χρονος Ρομά από κατοίκους προαστίου βόρεια του Παρισιού.

Ο 16χρονος, που βρίσκεται σήμερα σε κώμα, θεωρήθηκε ύποπτος διάρρηξης από ομάδα κατοίκων του προαστίου Πιερφίτ-σουρ-Σεν. Οι δράστες τον οδήγησαν διά της βίας σε υπόγειο χώρο κτιρίου της συνοικίας, όπου τον ξυλοκόπησαν αλύπητα, προτού τοποθετήσουν τον αναίσθητο νεαρό σε καρότσι σούπερ μάρκετ για να τον εγκαταλείψουν σε δρόμο του Πιερφίτ.

Το περιστατικό αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία τόνιζε χθες ότι «οι δράστες του ξυλοδαρμού πρέπει απαραίτητα να εντοπισθούν».

Ο 16χρονος Ρομά, που ζούσε με την οικογένειά του σε καταυλισμό στον κήπο εγκαταλελειμμένου οικήματος του Πιερφίτ, κατηγορήθηκε ότι διέρρηξε διαμέρισμα σε γειτονικό συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών.

«Ομάδα δεκάδων κατοίκων εισέβαλε στον καταυλισμό, αναζητώντας τον νεαρό, προτού τον πάρουν μαζί τους διά της βίας» είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες της απαγωγής, περίπου δώδεκα κάτοικοι του Πιερφίτ απήγαγαν τον 16χρονο, τον οποίον οδήγησαν και κλείδωσαν σε υπόγειο. Εκεί, οι δράστες τον ξυλοκόπησαν συστηματικά. «Ο νεαρός βρίσκεται σε κώμα και η ζωή του κινδυνεύει», δήλωσε χθες εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Ο Σοσιαλιστής δήμαρχος του Πιερφίτ-σουρ-Σεν, που εξελέγη και με τη στήριξη του Μετώπου της Αριστεράς, Μισέλ Φουρκάντ, ανέφερε ότι ο νεαρός είχε απασχολήσει τις Αρχές, καθώς είχε «εξετασθεί» επανειλημμένως από την αστυνομία αυτό τον μήνα, αναφορικά με σειρά διαρρήξεων στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών της κωμόπολης.

Μεγάλο ποσοστό των 20.000 Ρομά της Γαλλίας ζουν σε συνθήκες απόλυτης ανέχειας, συχνά χωρίς τρεχούμενο νερό. Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη γαλλική κυβέρνηση για την πολιτική βίαιης επαναπροώθησης Ρομά στις χώρες καταγωγής τους στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη, κυρίως τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Το 2013, η Γαλλία προχώρησε στην απέλαση 19.380 Ρομά, οι οποίοι είχαν συλληφθεί σε παράνομους, αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

Το ζήτημα των Ρομά οδήγησε σε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μαθητών τον Οκτώβριο, μετά τη σύλληψη της 15χρονης Ρομά μαθήτριας Λεοναρντά, κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής και την απέλασή της στο Κόσοβο λίγες ημέρες αργότερα.

Το βίαιο περιστατικό στο Πιερφίτ, αν και θυμίζει τις μεθόδους δράσης Γάλλων ακροδεξιών, εμφανίζει ανησυχητική ιδιαιτερότητα: η κοινότητα του Πιερφίτ εκλέγει συστηματικά κομμουνιστές δημάρχους από το 1945, ενώ το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν ουδέποτε διείσδυσε πολιτικά στην εκλογική αυτή περιφέρεια.

Από τις γαλλικές προκαταλήψεις κατά των Ρομά δεν φαίνεται να ξεφεύγει ούτε καν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που είχε δηλώσει -ενόσω ήταν υπουργός Εσωτερικών- ότι τα μέλη της νομαδικής εθνότητας αρνούνται να ενσωματωθούν στη γαλλική κοινωνία και πρέπει έτσι να απελαύνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή