Ανακωχή προσφέρει ο Ποροσένκο

Ανακωχή προσφέρει ο Ποροσένκο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προσφορά μονομερούς ανακωχής στους ρωσόφωνους αυτονομιστές και τον διορισμό νέων προσώπων σε θέσεις-κλειδιά του κρατικού μηχανισμού, ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επιχειρεί να εκτονώσει την κρίση στις ανατολικές περιοχές της χώρας του και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Εντεκα ημέρες μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων, ο Ποροσένκο αντικατέστησε τον μέχρι χθες υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντεστίτσια με τον διπλωμάτη καριέρας Πάβλο Κλίμκιν. Ο Ντεστίτσια έγινε κόκκινο πανί για τη Μόσχα το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν έσπευσε στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο, θεωρητικά για να κατευνάσει τους διαδηλωτές που είχαν επιτεθεί στο κτίριο, πρακτικά όμως για να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσει υβριστική έκφραση της αργκό εναντίον του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει ξανά με τον Ντεστίτσια, η αντικατάσταση του οποίου ερμηνεύεται εκ των πραγμάτων ως χειρονομία καλής θέλησης για την αποκατάσταση πολιτισμένων σχέσεων με τη Ρωσία.

Ο αντικαταστάτης του, Πάβλο Κλίμκιν, υποστηρίζει σταθερά τη συμφωνία εμπορικής σύνδεσης της χώρας του με την Ε.Ε., στην επεξεργασία της οποίας είχε άλλωστε συμμετάσχει. Η ακύρωση της συμφωνίας από τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έπαιξε ρόλο πυροκροτητή της λαϊκής εξέγερσης, η οποία θα κατέληγε στην ανατροπή του.

Ωστόσο, ο 47χρονος Κλίμκιν –ο διορισμός του οποίου πρέπει να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο– αποτελεί ταυτόχρονα ιδανική πολιτική για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων του Κιέβου με τη Μόσχα. Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1967 στη ρωσική πόλη του Κουρσκ, ο Κλίμκιν σπούδασε Φυσική στη Μόσχα για να ενταχθεί στο ουκρανικό διπλωματικό σώμα το 1993, δύο χρόνια μετά την ουκρανική ανεξαρτησία. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, δήλωσε ότι ναι μεν θεωρεί «στρατηγική προτεραιότητα» τις σχέσεις της Ουκρανίας με την Ε.Ε., αλλά επιθυμεί επίσης «την εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Ρωσία». Ο Ποροσένκο, ο οποίος χρημάτισε στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών, έχει υποσχεθεί την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε., τονίζοντας ωστόσο ότι δεν εννοεί να ανοίξει θέμα εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε σχέδιο 14 σημείων για την ειρήνευση στην Ανατολική Ουκρανία, το οποίο «θα αρχίσει να υλοποιείται με μονομερή ανακωχή», όπως δήλωσε μιλώντας σε στρατιωτική ακαδημία. «Αμέσως μετά, θα πρέπει να εκφραστεί πολύ γρήγορα η αποδοχή του σχεδίου από όλα τα μέρη», προσέθεσε ο Ποροσένκο. Είχε προηγηθεί, αργά τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το ειρηνευτικό του σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και αμνηστία για όλους τους αυτονομιστές που θα δεχθούν να καταθέσουν τα όπλα.

Σε πείσμα της ειρηνευτικής πρότασης Ποροσένκο, όμως, η αιματοχυσία συνεχίστηκε και χθες. Εκπρόσωπος των κυβερνητικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι περισσότεροι των τριάντα ένοπλοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε μάχη, στην κωμόπολη Σκάστιε, στην περιοχή του Λουγκάνσκ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων. Από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων, τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας, η βία στην Ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή 147 Ουκρανών στρατιωτών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 267.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή