Σήμερα στον θρόνο ο Φελίπε

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Με δάκρυα στα μάτια, εμφανώς συγκινημένος ύστερα από τέσσερις δεκαετίες παραμονής στον θρόνο, ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος υπέγραψε χθες το βράδυ, με ένα χρυσό στυλό, το κοινοβουλευτικό διάταγμα που τερματίζει τη βασιλεία του, σε μία τελετή στο παλάτι της Μαδρίτης. Στη συνέχεια αγκάλιασε τον γιο του, Φελίπε ΣΤ΄, ο οποίος αναμενόταν να ορκιστεί σήμερα το πρωί. Η τρυφερή σκηνή μεταξύ του ηλικιωμένου βασιλιά και του διαδόχου του κάτω από τους πολυελαίους του παλατιού σήμανε την πρώτη βασιλική διαδοχή στη μετα-Φράνκο ιστορία της χώρας. Ο 76χρονος μονάρχης, ντυμένος με μπλε κοστούμι και ροζ γραβάτα, χρησιμοποιώντας μπαστούνι για να περπατήσει μετά τις αλλεπάλληλες εγχειρήσεις στον γοφό του, στάθηκε επί πολλή ώρα μόνος του, χωρίς βοήθεια, αν και χρειάστηκε για λίγο να στηριχτεί στο μπράτσο του γιου του.

Μία μπάντα ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο, καθώς η σύζυγός του Σοφία και η μέλλουσα βασίλισσα Λετίσια αποθέωναν τον αποχωρούντα βασιλιά. Λίγο νωρίτερα κανόνια ήχησαν, συνοδευόμενα από τις ιαχές «Ζήτω ο βασιλιάς» καθώς η βασιλική οικογένεια έφτασε με αυτοκίνητο στο παλιό παλάτι, στη δυτική Μαδρίτη. Η ισπανική πρωτεύουσα ήταν γεμάτη σημαίες, προς τιμήν του διαδόχου Φελίπε. Κόκκινα και άσπρα λουλούδια, συνολικά 16.000, σύμφωνα με το δημαρχείο, κοσμούσαν τους δρόμους της πόλης. Σήμερα το πρωί ο Φελίπε, ντυμένος με μπλε στρατιωτική στολή ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, θα διαβεί την μπροστινή πύλη του Κοινοβουλίου για να ορκιστεί βασιλιάς. Η ισπανική σημαία ήταν παντού, από τα μπαλκόνια απλών πολιτών μέχρι την πρόσοψη του δημαρχείου. «Μοιάζει σαν ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Πολλές σημαίες, υπερβολικά πολλές θα έλεγα», σχολίασε ο 20χρονος φοιτητής Ζοσέ Μανουέλ Γκαρούτσο, περνώντας έξω από τη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή