Αύξηση ακροδεξιάς και ακροαριστερής βίας στη Γερμανία

Αύξηση ακροδεξιάς και ακροαριστερής βίας στη Γερμανία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Κατά 20% αυξήθηκαν το 2013 οι πράξεις βίας με ρατσιστικά κίνητρα στη Γερμανία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος. Αύξηση παρουσίασαν και οι πράξεις βίας από τον χώρο της άκρας Αριστεράς, με στόχους κυρίως αστυνομικούς και άτομα που ανήκουν στον χώρο της Ακροδεξιάς.

Το 2013 καταγράφηκαν 473 κρούσματα βίαιων επιθέσεων κατά ξένων με ρατσιστικό κίνητρο στη Γερμανία, αύξηση 20,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συνολικά καταγράφηκαν 16.557 αδικήματα από τον χώρο της άκρας Δεξιάς, εκ των οποίων η πλειονότητα (11.639) ήταν παραβιάσεις του νόμου περί προπαγάνδας νεοναζιστικών και ρατσιστικών θέσεων. Αν συμπεριληφθούν και οι παραβιάσεις του νόμου περί προπαγάνδας, ο συνολικός αριθμός ακροδεξιών αδικημάτων υποχώρησε το 2013 σε σχέση με τον αριθμό των 17.134 αδικημάτων που καταγράφηκε το 2012.

Στον χώρο της άκρας Αριστεράς οι βίαιες επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 26,7% και έφθασαν τις 1.100, ενώ αν συνυπολογιστούν αδικήματα όπως η φθορά ξένης περιουσίας, οι γερμανικές αρχές μέτρησαν το 2013 4.491 αδικήματα με ακροαριστερό κίνητρο. Το 2012 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.229.

«Δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε μπροστά στην αύξηση βίαιων περιστατικών», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα του κράτους δικαίου εναντίον όσων βιαιοπραγούν».

«Με ανησυχεί ιδιαιτέρως ότι η άκρα Δεξιά προσπαθεί να δηλητηριάσει το κλίμα σε βάρος των αλλοδαπών, προξενώντας φόβους και προκαταλήψεις εναντίον όσων ζητούν άσυλο», είπε ο Γερμανός υπουργός. Σύμφωνα με την καταμέτρηση των γερμανικών υπηρεσιών, ο αριθμός των ακροδεξιών που θεωρούνται πρόθυμοι να προβούν σε βιαιοπραγίες παρέμεινε σταθερός στα 9.600 άτομα. Στον χώρο της άκρας Αριστεράς ο αριθμός υποχώρησε από τα 29.400 στα 27.700 άτομα. Ομως, όπως ανέφερε η έκθεση των υπηρεσιών, οι ίδιοι άνθρωποι επιδόθηκαν σε περισσότερες πράξεις βίας σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Από το αριστερό άκρο του φάσματος, ιδιαίτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιθέσεις εναντίον ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας (αύξηση 34,2%) και εναντίον ακροδεξιών (αύξηση 39,8%). Ο υπουργός Ντε Μεζιέρ προειδοποίησε ότι όποιος επιτίθεται εναντίον της αστυνομίας «θα αντιμετωπίσει την αντίδραση του κράτους».

Οι εξτρεμιστές του Ισλάμ

Σε ό,τι αφορά τις ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, τα μέλη τους αυξήθηκαν το 2013, λόγω και του πολέμου στη Συρία. «Ως τις αρχές του 2014, πάνω από 270 Γερμανοί ισλαμιστές ή ισλαμιστές από τη Γερμανία ταξίδεψαν στη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν ή να υποστηρίξουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο την αντίσταση στο καθεστώς Ασαντ», ανέφερε η έκθεση. «Η τάση αυτή δεν φαίνεται να ανακόπτεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή