ΚΟΣΜΟΣ

«Ειρηνευτική» τηλεφωνική επικοινωνία Β. Πούτιν με Π. Ποροσένκο

«Ειρηνευτική» τηλεφωνική επικοινωνία Β. Πούτιν με Π. Ποροσένκο

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να μιλήσουν για ένα σχέδιο που έχει στόχο να βάλει τέλος στις αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, σε μια συνομιλία των δύο ηγετών που έγινε αργά τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

«Ο Ποροσένκο ενημέρωσε τον αρχηγό του ρωσικού κράτους για τα κύρια σημεία του σχεδίου του για τη διευθέτηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη διάρκεια της νύκτας.

Οι δύο πρόεδροι είχαν αυτή την εβδομάδα δύο νυκτερινές τηλεφωνικές συνομιλίες αυτού του τύπου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε «μια σειρά σχολίων» για το σχέδιο επιμένοντας στην ανάγκη να «τερματισθεί αμέσως η στρατιωτική επιχείρηση» που έχει εξαπολύσει το Κίεβο εναντίον των φιλορωσικών αυτονομιστικών πολιτοφυλακών στην περιοχή του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο Πέτρο Ποροσένκο «ανέπτυξε τις θεμελιώδεις θέσεις του και ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου στην ανατολική Ουκρανία», επιμένοντας στην ανάγκη να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τους αυτονομιστές, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Ο Ποροσένκο είπε στον Πούτιν «πως υπολογίζει στην υποστήριξη του ειρηνευτικού σχεδίου» έπειτα από μια εκεχειρία, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του.

Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία έχουν στοιχίσει από τον Απρίλιο τη ζωή σε τουλάχιστον 360 ανθρώπους.