Αγώνας επιβίωσης του Μαλικί

Αγώνας επιβίωσης του Μαλικί

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στενεύει επικίνδυνα ο κλοιός γύρω από τον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλικί, ο οποίος καλείται να δώσει έναν δύσκολο αγώνα επιβίωσης σε δύο μέτωπα: στο στρατιωτικό, απέναντι στους σουνίτες τζιχαντιστές που απειλούν τη Βαγδάτη, και στο πολιτικό, απέναντι στις ισχυρότατες εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις που ζητούν την άμεση αντικατάστασή του, καταλογίζοντάς του βαριές ευθύνες για τις εντάσεις που απειλούν να διαρρήξουν την εθνική συνοχή.

Μία ημέρα μετά την έμμεση, αλλά καταλυτική κριτική του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον Μαλικί, ένα δεύτερο, ενδεχομένως περισσότερο οδυνηρό πλήγμα περίμενε τον Ιρακινό πρωθυπουργό. Στη διευρυνόμενη λέσχη των επικριτών του προστέθηκε χθες ο μεγάλος αγιατολάχ Αλί αλ Σιστανί, η πιο σεβάσμια θρησκευτική προσωπικότητα των σιιτών, δηλαδή της κοινότητας στην οποία στηρίζει τη δύναμή του ο ίδιος ο Μαλικί. Στο καθιερωμένο κήρυγμα της Παρασκευής, ο Σιστανί τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιας νέας, «περισσότερο αποτελεσματικής» κυβέρνησης, η οποία «θα ανοίξει καινούργιους ορίζοντες, εξασφαλίζοντας καλύτερο μέλλον σε όλους τους Ιρακινούς». Στο γραπτό μήνυμά του, το οποίο διαβάστηκε από εκπρόσωπό του στην ιερή πόλη των σιιτών Καρμπάλα, ο Σιστανί κάλεσε το ιρακινό Κοινοβούλιο να αρχίσει αμέσως τις διαδικασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, κάτι που ήδη θα έπρεπε να είχε γίνει, ύστερα από την τελική επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 30ής Απριλίου την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι οι σουνίτες εξτρεμιστές που έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα του Βόρειου και του Κεντρικού Ιράκ πρέπει να εκδιωχθούν το συντομότερο δυνατό, «αλλιώς όλοι θα το μετανιώσουμε αύριο, όταν η μετάνοια δεν θα έχει κανένα νόημα».

Τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για τον σχηματισμό νέας, περισσότερο αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης θα μεταφέρει στη Βαγδάτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την ιρακινή πρωτεύουσα. Στον χορό των πιέσεων μπήκε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος δήλωσε χθες ότι «είτε με τον Μαλικί είτε χωρίς αυτόν, το Ιράκ χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας έδωσε δραματικούς τόνους στην ιρακινή κρίση, δηλώνοντας: «Είναι η πρώτη φορά που μια τρομοκρατική οργάνωση απειλεί να αλώσει μια ολόκληρη χώρα. Δεν θέλω να γίνω συναισθηματικός, αλλά θα είδατε τα βίντεο όπου οι αντάρτες της οργάνωσης ISIS παίζουν ποδόσφαιρο με κρανία δολοφονημένων».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι αντιδράσεις της Τεχεράνης, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τον Μαλικί. Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «δεν επιθυμεί σοβαρά» να συντρίψει τους τρομοκράτες του ISIS στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε, στο προχθεσινό διάγγελμά του, να δεσμευθεί αναφορικά με το επίσημο αίτημα της Βαγδάτης για βομβαρδισμό των στασιαστών, αν και δήλωσε ότι θα στείλει τριακόσιους άνδρες των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων να ενισχύσουν, ως σύμβουλοι, τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονταν και χθες στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, στο Μπεϊτζί, και στο αεροδρόμιο του Ταλ Αφαρ, δύο πόλεις που ήδη έχουν καταλάβει οι αντάρτες. Ανδρες του ISIS κατέλαβαν παλαιό εργοστάσιο κατασκευής χημικών όπλων, που λειτουργούσε επί εποχής Σαντάμ Χουσεΐν. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιν Πσάκι, το εργοστάσιο δεν διαθέτει υλικά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σήμερα για την παραγωγή χημικών όπλων. Τέλος, ισχυρές κυβερνητικές δυνάμεις συγκεντρώνονταν νότια της Σαμάρα, όπου βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες το μέτωπο των συγκρούσεων. Ιρακινοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για τουλάχιστον 50.000 στρατιώτες και παραστρατιωτικούς, οι οποίοι ετοιμάζονταν για αντεπίθεση με στόχο την εκδίωξη των τζιχαντιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή