Εις θάνατον 21χρονη στο Ιράν

Εις θάνατον 21χρονη στο Ιράν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαριάμ Ιμπραχίμι εξαναγκάστηκε σε γάμο στα 14, έγινε μητέρα στα 15 και δολοφόνησε τον σύζυγό της στα 17. Σήμερα, στα 21 της αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή στο Ιράν. H Ιμπραχίμι, η οποία πυροβόλησε τον σύζυγό της στο ύπνο του, αναμένεται να εκτελεστεί, παρά τη διεθνή κατακραυγή, αλλά και τον διεθνή νόμο που απαγορεύει αυτήν την πρακτική για ανηλίκους που έχουν διαπράξει εγκλήματα. H οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Human Rights Watch, κάλεσε το Ιράν να ακυρώσει την απόφαση.

Η 21χρονη Ιρανή φέρεται να έχει ομολογήσει τη δολοφονία του συζύγου της. Αφού τον πυροβόλησε με το όπλο του και τον έθαψε στον κήπο τους, κατήγγειλε στην αστυνομία την εξαφάνισή του. Ο ίδιος ο πατέρας της, ωστόσο, την κατέδωσε όταν ανακάλυψε το πτώμα. «Παντρεύτηκα τον γιο του γείτονα, επειδή ο πατέρας μου επέμενε», είπε η Ιμπραχίμι στις ιρανικές Αρχές. «Επέμενε ότι έπρεπε να τον παντρευτώ γιατί ήταν μορφωμένος και εργαζόταν ως δάσκαλος», πρόσθεσε. Η ίδια έχει δηλώσει στην αστυνομία ότι ο σύζυγός της την κακοποιούσε λεκτικά και σωματικά. Η περίπτωση της Ιμπραχίμι δεν είναι μοναδική. Ο εξαναγκασμός σε γάμο αποτελεί συχνή πρακτική στο Ιράν.

Το Ιράν έχει υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, η οποία απαγορεύει την καταδίκη σε θάνατο εάν ο κατηγορούμενος έχει διαπράξει το έγκλημα πριν από την ενηλικίωσή του. «Κάθε φορά που ένας δικαστής εκδίδει μία απόφαση καταδίκης σε θάνατο για ανήλικο, όπως είναι η Ιμπραχίμι, πρέπει να θυμάται ότι παραβιάζει την υποχρέωσή του να αποδίδει δικαιοσύνη με δίκαιο και ίσο τρόπο», δήλωσε ο Τζο Στορκ, μέλος της Human Rights Watch. «Το δικαστήριο του Ιράν πρέπει να ακυρώσει την εντολή εκτέλεσης ενός κακοποιημένου κοριτσιού, που παντρεύτηκε σε παιδική ηλικία», τόνισε ο ίδιος.

Αν και η απόφαση έχει ληφθεί από το δικαστήριο, η οικογένεια του θύματος έχει το δικαίωμα μέχρι την τελευταία στιγμή να συγχωρήσει την Ιμπραχίμι, κάτι το οποίο έχει αρνηθεί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την ιρανική νομοθεσία, η οικογένεια του θύματος είναι αυτή που πάντοτε έχει τον τελευταίο λόγο για την καταδίκη του κατηγορουμένου σε θάνατο. Τον περασμένο Απρίλιο, μία Ιρανή μητέρα είχε συγχωρήσει τον άντρα που σκότωσε τον γιο της λίγες στιγμές πριν από την εκτέλεσή του. Η πράξη αυτή συγχώρησης έχει έκτοτε εμπνεύσει πολλές ακόμη οικογένειες στο Ιράν να αποφασίσουν το ίδιο.

Οι ιρανικές δικαστικές αρχές έχουν αρνηθεί επανειλημμένως ότι πραγματοποιούνται εκτελέσεις ανηλίκων, αλλά η Human Rights Watch αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον δέκα ανήλικοι έχουν εκτελεστεί από το 2009. Η διαφωνία φέρεται να προκύπτει από το γεγονός ότι το ιρανικό κράτος διαθέτει τον δικό του ορισμό περί ανηλίκου. Η ιρανική νομοθεσία δεν διαχωρίζει την ηλικία ενηλικίωσης από την ηλικία ποινικής ευθύνης, η οποία τοποθετείται στα 15 έτη για τα αγόρια και στα εννέα για κορίτσια. Σύμφωνα με τον αστικό κώδικα, τα κορίτσια μπορούν να παντρεύονται στα 13 ενώ τα αγόρια στα 15.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή