Τρώμε πρώτα με τα μάτια μας…

Τρώμε πρώτα με τα μάτια μας…

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «ταπεινή» σαλάτα δεν είναι ένα πιάτο γνωστό για τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα του. Τα φρεσκοκομμένα λαχανικά μπορούν ως έχουν να ικανοποιήσουν τους απαιτητικούς ουρανίσκους. Οι επιστήμονες, ωστόσο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα αφηρημένο αριστούργημα φτιαγμένο αποκλειστικά από λαχανικά, που δεν θα υστερούσε σε τίποτα από έναν πίνακα του Καντίνσκι. Σύμφωνα με τους ίδιους, όταν το φαγητό παρουσιαστεί ως έργο τέχνης έχει καλύτερη γεύση από ένα απλό πιάτο. «Μπορεί να οφείλεται στο ότι φαίνεται πιο ελκυστικό», σχολιάζει ο καθηγητής Τσαρλς Σπενς του ερευνητικού εργαστηρίου Crossmodal του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Επίσης, όταν βλέπει κανείς αυτή την εικόνα αντιλαμβάνεται πως κάποιος έχει προσπαθήσει πραγματικά για να το δημιουργήσει και έτσι προκύπτουν προσδοκίες για τη γεύση», προσθέτει.

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι ανθρώπινες αισθήσεις συνδέονται μεταξύ τους. Το χρώμα του φαγητού, για παράδειγμα, τα σερβίτσια που χρησιμοποιούμε και η ατμόσφαιρα του χώρου όπου τρώμε σε ένα εστιατόριο μπορούν να επηρεάσουν το πώς αντιλαμβανόμαστε και απολαμβάνουμε το γεύμα μας.

Η πρόσφατη αυτή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Flavour, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εικόνα επηρεάζει τη γεύση ενός πιάτου. Στη σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν εξήντα άτομα, τα οποία κλήθηκαν να δοκιμάσουν τρεις σαλάτες και να τις αξιολογήσουν αφενός για τη γεύση τους και αφετέρου για το πόσο τις απόλαυσαν. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συνεργάστηκε με τον σεφ Τζόζεφ Γιούσεφ για να αναπαραστήσει έναν από τους πίνακες του Βασίλι Καντίνσκι.

Οι τρεις σαλάτες που τοποθετήθηκαν στο τραπέζι για τους επίδοξους δοκιμαστές περιείχαν τα ίδια υλικά, αλλά διέφεραν σε εμφάνιση. Η σαλάτα-έργο τέχνης συγκρίθηκε με μια σαλάτα που είχε τοποθετηθεί απλώς στο κέντρο του πιάτου και μία δεύτερη, όπου όλα τα υλικά ήταν ξεχωριστά, αλλά τοποθετημένα με μη καλλιτεχνικό τρόπο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες της έρευνας σχολίασαν ότι τους άρεσε περισσότερο η σαλάτα «πίνακας» και επιβεβαίωσαν ότι είχε καλύτερη γεύση. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί δήλωσαν ότι θα ήταν έτοιμοι να πληρώσουν τη διπλάσια τιμή για να την απολαύσουν. Οπως σχολίασαν οι ερευνητές, η πρόθεση αυτή αποδεικνύει πως η προσπάθεια που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία ενός τέτοιο πιάτου κινητοποιεί εκείνους που το δοκιμάζουν.

Η ιστορικός φαγητού και τέχνης Τζανίν Καταλάνο δήλωσε ότι η έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μας βοηθά να επιβεβαιώσουμε ότι οι γεύσεις που αντιλαμβανόμαστε προκύπτουν από ένα συνδυασμό της λειτουργίας των αισθήσεων και ότι η εμφάνιση του φαγητού καθορίζει την κατανάλωσή του. Ο καθηγητής Σπενς, από την πλευρά του, τόνισε ότι η έρευνα θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της υγιεινής διατροφής. «Μπορεί να κατορθώσουμε να πείσουμε τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά, αλλάζοντας την εικόνα του πιάτου τους», είπε. Ισως η φράση ότι «τρώμε πρώτα με τα μάτια μας» αποδεικνύεται αληθινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή