Νέος γύρος βίας και έντασης στην Παλαιστίνη

Νέος γύρος βίας και έντασης στην Παλαιστίνη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία ακόμη φορά, τα καλά νέα από τη Μέση Ανατολή αποδείχθηκαν απατηλά, όπως οι αντικατοπτρισμοί της ερήμου. Λίγες ημέρες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στα παλαιστινιακά εδάφη, με τη στήριξη τόσο των κοσμικών δυνάμεων που στηρίζουν τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, όσο και της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ήρθε ο θάνατος τριών Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά, στη Δυτική Οχθη, να ξαναφέρει επί σκηνής τα φαντάσματα του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.

Αφορμή για την καινούργια αναστάτωση στάθηκε η μυστηριώδης εξαφάνιση τριών Ισραηλινών εφήβων, σπουδαστών ιερατικής σχολής, οι οποίοι είχαν θεαθεί να κάνουν οτοστόπ στη Δυτική Οχθη. Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για απαγωγή των τριών νεαρών από τη Χαμάς –κάτι που η οργάνωση αρνείται– χωρίς ωστόσο να προσκομίσει αποδείξεις. Στη συνέχεια, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν εκτεταμένη εκστρατεία στη Δυτική Οχθη για τον εντοπισμό των τριών εφήβων, θέτοντας στο στόχαστρο στρατόπεδα προσφύγων, ισλαμικά ιδρύματα και κέντρα υποστήριξης της Χαμάς, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 300 Παλαιστινίους και κατεδαφίζοντας γύρω στα 150 σπίτια. Οι επιδρομές προκάλεσαν αντιδράσεις νεαρών, κυρίως, Παλαιστινίων, που εκσφενδόνιζαν πέτρες και αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες μολότοφ εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, απάντησαν με πραγματικά πυρά. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τρεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένα αγόρι 13 χρόνων, και δύο άλλοι να τραυματιστούν σοβαρά.

Οι εξελίξεις αυτές πυροδότησαν κύμα οργής στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα. Στις προσευχές της Παρασκευής και στην κηδεία του άτυχου αγοριού, χιλιάδες Παλαιστίνιοι κραύγαζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ και ύψωναν συμβολικά τρία δάχτυλα, «χαιρετίζοντας» με αυτό τον τρόπο τη θρυλούμενη απαγωγή των τριών Ισραηλινών. Ηγετικά στελέχη της Χαμάς κάλεσαν τον κόσμο να ξεσηκωθεί, σε μια τρίτη παλαιστινιακή Ιντιφάντα, ενώ οι Ισραηλινοί περιόριζαν την πρόσβαση στο ιερό τέμενος Αλ Ακσα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, λίκνο της δεύτερης και εξαιρετικά αιματηρής Ιντιφάντα, επί εποχής Αραφάτ.

Η ίδια η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι εκμεταλλεύεται την υπόθεση των τριών αγνοουμένων για να καταφέρει πλήγματα στους Παλαιστινίους και να οδηγήσει σε κατάρρευση τη νεοπαγή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Πάντως, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μάλκι, διαβεβαίωσε πως «όσο είναι πρόεδρος ο Αμπού Μάζεν δεν θα υπάρξει τρίτη Ιντιφάντα», διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε «στην καταστροφή όλων όσα έχουμε χτίσει στην Παλαιστίνη». Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να εκφράσει την απογοήτευσή του για τη στάση των κυβερνήσεων των μεγάλων δυνάμεων, λέγοντας ότι με την παθητική στάση τους «δίνουν το πράσινο φως (στους Ισραηλινούς) να καταστρέψουν, να σκοτώσουν και να αναστατώσουν τη ζωή του παλαιστινιακού λαού».

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT