Στη φυλακή τρεις δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα

Στη φυλακή τρεις δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνή κατακραυγή προκάλεσε η επιβολή βαριών ποινών φυλάκισης σε τρεις δημοσιογράφους του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» από αιγυπτιακό δικαστήριο, δύο ημέρες μετά την απόφαση άλλου δικαστηρίου, να καταδικάσει σε θάνατο 183 στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ηγέτη της οργάνωσης, Μοχάμεντ Μπαντίε. Το δικαστικό πογκρόμ για τη σίγαση κάθε ενοχλητικής, για το καθεστώς, φωνής φέρνει σε δυσχερή θέση τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Εξωτερικών των οποίων, Τζον Κέρι, επισκέφθηκε την Κυριακή το Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας, απόστρατο στρατάρχη, Αμπντελφατάχ αλ Σίσι.

Οι τρεις δημοσιογράφοι του «Αλ Τζαζίρα» που βρέθηκαν χθες στο εδώλιο των κατηγορουμένων, έχοντας ήδη προφυλακισθεί επί έξι μήνες στις διαβόητες φυλακές Τόρα, ήταν ο Αυστραλός Πίτερ Γκρέστε, ο αιγυπτιακής καταγωγής Καναδός υπήκοος Μοχάμεντ Φάχμι και ο Αιγύπτιος παραγωγός Μπάχερ Μοχάμεντ. Το δικαστήριο του Καΐρου, που εκδίκασε την υπόθεση, τους επέβαλε ποινή φυλάκισης επτά ετών, προκαλώντας έκρηξη οργής από την πλευρά των συγγενών και των φίλων τους. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι παροχής βοήθειας σε «τρομοκρατική οργάνωση» -τους Αδελφούς Μουσουλμάνους- μέσω της διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Οι διωκτικές αρχές της Αιγύπτου είχαν αρνηθεί να γνωστοποιήσουν τα υποτιθέμενα ενοχοποιητικά στοιχεία στους συνηγόρους υπεράσπισης, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφαλείας.

«Η σημερινή καταδικαστική απόφαση είναι προφανώς ανατριχιαστική και δρακόντεια», σχολίασε ο Τζ. Κέρι, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της Ουάσιγκτον, ενώ η Αυστραλή ομόλογός του, Τζούλι Μπίσοπ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή της «έμεινε κατάπληκτη» από την απόφαση. Στο Λονδίνο, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Γουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε τον Αιγύπτιο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί, ενώ η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι θα φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, δικαστήριο της πόλης Μανσούρα καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη 83 στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων για τις ταραχές που ακολούθησαν την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις, τον περασμένο Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή