«Διπρόσωποι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τον Γιουνκέρ»

«Διπρόσωποι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τον Γιουνκέρ»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Για διπροσωπία κατηγόρησε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες ο Τζορτζ Οσμπορν, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας και δεξί χέρι του πρωθυπουργού της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, αποκαλύπτοντας ότι άλλα λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις για τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν, και άλλα στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Μιλώντας λίγο πριν από τη συνάντηση του Κάμερον με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι στο Λονδίνο, ο Οσμπορν άφησε να εννοηθεί πως ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, διατηρούν επιφυλάξεις για το πρόσωπο του Γιουνκέρ. Αλλωστε, παρόμοιες δηλώσεις έκανε την Κυριακή και ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, υπουργός Εργασίας και Συντάξεων της Βρετανίας, ο οποίος απέδωσε αυτές τις εκτιμήσεις στον πολιτικό του προϊστάμενο, τον Ντέιβιντ Κάμερον. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα μάλλον παράδοξο φαινόμενο αυτήν τη στιγμή, αφού –είτε το πιστεύετε είτε όχι– οι άνθρωποι λένε πολλά κατ’ ιδίαν, τα οποία αποφεύγουν να εκφράσουν δημοσίως», σχολίασε ο Οσμπορν σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC. Οι δηλώσεις του απηχούν τη βαθιά οργή του Λονδίνου για τον τρόπο χειρισμού της υποψηφιότητας Γιουνκέρ, μετά τις αποτυχημένες απόπειρες του Κάμερον να οικοδομήσει ένα μέτωπο εναντίον της.

Η Βρετανία πιστεύει ότι οι φεντεραλιστικές απόψεις του Γιουνκέρ αντιβαίνουν στις προσπάθειες μεταρρύθμισης της Ε.Ε. και υπονομεύουν έτσι τη δέσμευση του Κάμερον για αλλαγές πριν διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε. το 2017, σε περίπτωση επανεκλογής του τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον, το Λονδίνο πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να έχουν ελεύθερη επιλογή υποψηφίου προέδρου για την Κομισιόν και να μην περιορίζονται από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Βέλγιο, κι ενώ η Βρετανία μοιάζει πλήρως απομονωμένη. Ο Κάμερον έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει ψηφοφορία για τον Γιουνκέρ, ένα πρωτόγνωρο αίτημα, το οποίο όμως στη συνέχεια θα του δώσει την ευκαιρία να πείσει τη βρετανική κοινή γνώμη πως προσπάθησε να μπλοκάρει τον Λουξεμβούργιο πολιτικό και να δώσει μάχη για μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν υπό την πίεση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή συνάντηση Κάμερον – Βαν Ρομπέι είχε έντονα συμβολικά στοιχεία: ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν κάλεσε τον πρόεδρο του Συμβουλίου σε γεύμα, αλλά του πρόσφερε μόνο… καφέ και μπισκότα. Πάντως, ο Βαν Ρομπέι παρέδωσε στον Κάμερον ένα έγγραφο, το οποίο καταπιάνεται με κάποια από τα σημεία που ανησυχούν το Λονδίνο, όπως ο περιορισμός της ευρωπαϊκής ανάμειξης στην καθημερινότητα των πολιτών. Δεν περιλαμβάνει όμως αιτήματα που διεκδικούσε το Λονδίνο, όπως η εκχώρηση δικαιώματος βέτο στα εθνικά Κοινοβούλια για να μπλοκάρουν κοινοτική νομοθεσία ή η άρση των ρυθμίσεων στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Το έγγραφο υποβαθμίζει, εξάλλου, το εύρος του «τουρισμού για κοινωνικά επιδόματα» (welfare tourism), όπως τον αποκαλεί ο Κάμερον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή