Με συνέπειες για την Ουκρανία η υπογραφή συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ε.Ε., προειδοποιεί η Ρωσία

Με συνέπειες για την Ουκρανία η υπογραφή συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ε.Ε., προειδοποιεί η Ρωσία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχεδιαζόμενη υπογραφή, την Παρασκευή, της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ουκρανίας και των Βρυξελλών, θα έχει "συνέπειες", προειδοποίησε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Σίζοφ, αναφέροντας ως παραδείγματα τους υψηλότερους δασμούς και τους αυστηρότερους ελέγχους στις ουκρανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία.

"Δεν μιλάμε για κυρώσεις, αλλά για επιπτώσεις", είπε ο Σίζοφ μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζει τις ισχύουσες εμπορικές συμφωνίες της Μόσχας με το Κίεβο.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να επιλύσει τις εμπορικές διαφορές της με την Ουκρανία.

Οι υπουργοί των δύο χωρών θα συζητήσουν τα θέματα αυτά στις τριμερείς συνομιλίες που θα έχουν με τον Επίτροπο Εμπορίου της Ε.Ε. Κάρελ Ντε Χουχτ στις Βρυξέλλες, στις 11 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρακρατεί το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την ΕΕ και κάλεσε τους Ευρωπαίους επιθεωρητές να ελέγξουν επί τόπου αυτήν τη δέσμευσή της. Παρά την απόφαση της Μόσχας, στις 16 Ιουνίου, να διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στο Κίεβο "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις παραδόσεις προς την Ευρώπη", υπογράμμισε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ στις Βρυξέλλες.

Η Ουκρανία "απέδειξε ότι μπορεί να παραδίδει το ρωσικό αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες", είπε ο Προντάν. Σε αντάλλαγμα, όπως υπενθύμισε ο Έτινγκερ, οι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου θα πρέπει να προχωρήσουν στην αντιστροφή της ροής ώστε να εφοδιαστεί το Κίεβο με ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας. "Φιλοδοξία μας είναι να φτιάξουμε αποθέματα 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων για να προετοιμαστεί (η Ουκρανία) για τον μακρύ χειμώνα", πρόσθεσε.

Όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, ο Προντάν αποκάλυψε ότι οι προτάσεις που έχουν γίνει στο Κίεβο από τις ευρωπαϊκές εταιρείες είναι "αρκετά ελκυστικές" και μάλιστα "πολύ καλύτερες" από εκείνες της εταιρείας Gazprom, που ζητά περίπου 385 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή