Θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν προτείνει το Παρίσι

Θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν προτείνει το Παρίσι

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία θα επιθυμούσε μια θέση αντιπροέδρου στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

"Θα θέλαμε να αναλάβουμε μια σημαντική ευθύνη στην Κομισιόν", είπε ο Ολάντ μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ που επέλεξε τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην επόμενη Επιτροπή, που θα αναλάβει καθήκοντα το φθινόπωρο, η Γαλλία θα ήθελε να υπάρξει "μια οργάνωση γύρω από τους αντιπροέδρους" και ο Ολάντ θα ζητούσε μία τέτοια θέση αντιπροέδρου για τη χώρα του, συνέχισε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν στοχεύει σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα.

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν τέθηκαν τα ονόματα των μελλοντικών Επιτρόπων. "Καμία χώρα δεν έκανε κάποιο ιδιαίτερο αίτημα", πρόσθεσε.

Το θέμα αυτό αναμένεται ότι θα συζητηθεί στην επόμενη, άτυπη σύνοδο κορυφής, στις 16 Ιουλίου, όταν οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν για τις θέσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και του μόνιμου προέδρου του Γιούρογκρουπ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος Επίτροπος της χώρας του. Στοχεύει σε κάποια θέση με αρμοδιότητες γύρω από οικονομικά θέματα, όχι όμως κατ' ανάγκην στη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων ο οποίος επιβλέπει εάν οι χώρες-μέλη τηρούν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς.

Με νέες κυρώσεις απειλεί η Γαλλία για το ουκρανικό

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα μιλήσουν τηλεφωνικά την Κυριακή με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, για να συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στις ρωσόφωνες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που έκανε την ανακοίνωση αυτή μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη μπορεί να λάβει "περισσότερα μέτρα".

Αναφερόμενος στα αιτήματα των Βρυξελλών προς τους αυτονομιστές αντάρτες να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούν, να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του Ποροσένκο και να δεχτούν μια αποστολή επαλήθευσης της εκεχειρίας, ο Ολάντ είπε στους δημοσιογράφους: "Εάν δεν υπάρξει πρόοδος σε αυτά τα τρία σημεία, το Συμβούλιο (των χωρών μελών της ΕΕ) θα μπορούσε να λάβει πρόσθετα μέτρα".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή