Οι «κοριοί» δεν έπληξαν τον Τουσκ

Οι «κοριοί» δεν έπληξαν τον Τουσκ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από την κουζίνα του μοδάτου εστιατορίου «Ο Σόβα και οι φίλοι του», στη Βαρσοβία, βρίσκονται τα δωμάτια των VIP, κάθε ένα διακοσμημένο σε διαφορετικό ύφος. Η αθέατη πρόσβαση σε αυτά, από την πίσω πόρτα του κτιρίου, προσέφερε στη διακεκριμένη πελατεία μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, η οποία διαλύθηκε επώδυνα όταν άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας συνομιλίες που ηχογράφησαν οι κοριοί στα τηλεκοντρόλ.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι οι ηχογραφήσεις συνιστούν «επίθεση εναντίον του πολωνικού κράτους» δεδομένου ότι ηχογραφήθηκαν συνομιλίες κορυφαίων υπουργών και κρατικών λειτουργών, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Σίνκιεβιτς, ο υπουργός Εξωτερικών Σικόρσκι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ροστόφσκι και ο πρώην πρωθυπουργός και νυν διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μπέλκα.

Ειδικά στην περίπτωση του υπουργού Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο οποίος είναι υποψήφιος για ευρωπαϊκό αξίωμα, οι συνομιλίες στα ενδότερα του εστιατορίου «Αμπερ Ρουμ» προξένησαν ενδιαφέρον πολύ έξω από τα πολωνικά σύνορα. «Η συμμαχία Πολωνίας-ΗΠΑ δεν αξίζει τίποτα. Μας βλάπτει, γιατί μας δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας», ακούγεται να λέει ο Σικόρσκι στις ηχογραφήσεις που δημοσίευσε το σκανδαλοθηρικό περιοδικό WPROST. «Τσακωνόμαστε και με τους Ρώσους και με τους Γερμανούς και πιστεύουμε ότι όλα πάνε καλά επειδή εμείς (έκφραση που υποδηλώνει στοματικό έρωτα) στους Αμερικανούς». Σε μια έξαρση κριτικής που προφανώς συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό του, ο Σικόρσκι προσθέτει: «Κορόιδα! Τελείως κορόιδα!».

«Τα γνωστά αποσπάσματα από τις συνομιλίες του Σικόρσκι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τον βλάπτουν», παρατηρεί η γερμανική «Ζιντόιτσε Τσαϊτούνγκ» σημειώνοντας ότι «καταρρίπτουν το κλισέ του ορκισμένου ατλαντιστή, που ακόμη επιβιώνει σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες».

Η συντηρητική πολωνική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για επίθεση συνολικά εναντίον του κράτους, αλλά για ηχογραφήσεις που εκθέτουν συγκεκριμένα την κεντροδεξιά κυβέρνηση Τουσκ, της οποίας ζήτησε την παραίτηση. «Χρησιμοποιείτε τη γλώσσα του λούμπεν προλεταριάτου», είπε με απέχθεια ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Νόμος και Τάξη, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Κατ’ ιδίαν, ακόμη και οι επικεφαλής της διπλωματίας πράγματι εγκαταλείπουν τη διπλωματική γλώσσα. Μιλώντας στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ροστόφσκι, ο Σικόρσκι λέει ότι ο πρωθυπουργός Τουσκ «τακτοποίησε» (σ.σ.: όχι ακριβής μετάφραση…) καλά τον Κάμερον» στη συζήτηση για το μεταναστευτικό. Οι κρίσεις του για τον Βρετανό πρωθυπουργό είναι πλήρως απαξιωτικές. «Δείχνει ανικανότητα στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμάσαι; Ο Κάμερον τα έκανε σκ… στο δημοσιονομικό σύμφωνο, τα έκανε τελείως σκ…».

Ο Σικόρσκι κατακρίνει τις προσπάθειες του Βρετανού πρωθυπουργού να κατευνάσει τους ευρωσκεπτικιστές, τονίζοντας ότι η στρατηγική «να τους ταΐζει ξεροκόμματα για να τους ικανοποιήσει στρέφεται εναντίον του, όπως είχα προβλέψει. Επρεπε να τους πει να πάνε να γ… αλλά τώρα παραχώρησε έδαφος σε όσους τον εξευτελίζουν».

Προκειμένου να καταδείξει ότι οι υποκλοπές δεν θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησής του, μία ημέρα πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός Τουσκ ζήτησε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. «Δεν ξέρω σε ποιο αλφάβητο έχει γραφτεί το σενάριο αυτό», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός, «ξέρω όμως ποιους ωφελεί στο εσωτερικό της χώρας».

Σε μια σαφή αναφορά στη Ρωσία, σημείωσε ότι αυτοί που έχουν συμφέρον από την αναστάτωση είναι όσοι δεν θέλουν να προχωρήσει η πολωνική ατζέντα της ενεργειακής ένωσης των χωρών της Ευρώπης.

Ο Σικόρσκι, από την άλλη πλευρά, έκανε λόγο για επιχείρηση του «οργανωμένου εγκλήματος». Ο μόνος που θα μπορούσε να ρίξει φως στην υπόθεση, ο διευθυντής του WPROST, Σιλβέστερ Λατκόφσκι, δεν αποκαλύπτει πώς έφθασαν οι συνομιλίες στα χέρια του. Το μόνο που λέει ο 57χρονος Λατκόφσκι, ο οποίος έχει εκτίσει ποινή 19μηνης φυλάκισης για εκβιασμό, είναι ότι του παρέδωσε τις ηχογραφήσεις «ένας επιχειρηματίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή