Πολύ σκληρός για να πεθάνει ο Μαλικί

Πολύ σκληρός για να πεθάνει ο Μαλικί

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμέσως μετά την αιφνιδιαστική κατάληψη της Μοσούλης και της Τικρίτ από τους σουνίτες εξτρεμιστές της οργάνωσης ISIS και τους μπααθικούς ευκαιριακούς συμμάχους τους, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλικί κάλεσε τους Αμερικανούς να… βομβαρδίσουν τη χώρα του –για την ακρίβεια, τις θέσεις των στασιαστών στη χώρα του– ομολογώντας την αδυναμία του κυβερνητικού στρατού να λύσει το πρόβλημα χωρίς εξωτερική επέμβαση. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν βιάζεται να ανταποκριθεί σε αυτή την έκκληση, καθώς δεν επιθυμεί να εμφανίσει τις ΗΠΑ στον ρόλο της αεροπορικής δύναμης του Μαλικί, ενός πρωθυπουργού του οποίου την αντικατάσταση διακαώς επιθυμεί – θεωρητικά, λόγω της πολωτικής πολιτικής του απέναντι στους σουνίτες και τους Κούρδους, στην πραγματικότητα επειδή δυσφορεί έντονα για τις πολύ στενές σχέσεις του με το σιιτικό Ιράν. Τούτων δοθέντων, η αμερικανική βοήθεια περιορίζεται μέχρι στιγμής στην αποστολή 300 Αμερικανών συμβούλων και ανδρών των ειδικών δυνάμεων που έφτασαν στη Βαγδάτη για να ενισχύσουν τον κυβερνητικό στρατό. Αυτό που δεν έκαναν οι Αμερικανοί, όμως, το έπραξε η αεροπορία της Συρίας, βομβαρδίζοντας θέσεις των σουνιτών ανταρτών στα συροϊρακινά σύνορα, την περασμένη Πέμπτη. Η άμεση ανταπόκριση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ –την οποία καλωσόρισε δημοσίως ο Μαλικί– δεν εξέπληξε κανέναν: όπως ο Μαλικί, έτσι και ο Ασαντ μάχεται με τους αντάρτες του ISIS και άλλους σουνίτες εξτρεμιστές που αντλούν υποστήριξη από ισχυρούς παράγοντες χωρών του Περσικού Κόλπου.

Ακόμη σοβαρότερη σημασία για τη Βαγδάτη έχει η υποστήριξη της Τεχεράνης. Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Σολεϊμανί, ταξίδεψε από τις πρώτες μέρες της κρίσης στη Βαγδάτη για να ενισχύσει τις προσπάθειες των κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ οι New York Times αποκάλυψαν ότι ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) επιχειρούν ήδη στο Ιράκ. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες του BBC, σύντομα θα βρίσκονται εκεί και αμερικανικά drones, οπότε για πρώτη φορά μετά την Ιρανική Επανάσταση του 1979 δυνάμεις των δύο χωρών θα επιχειρούν ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο, εναντίον του κοινού εχθρού! Η εικόνα των απροσδόκητων συγκλίσεων συμπληρώνεται από την πλήρη υποστήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Μαλικί, ο οποίος ήδη αγόρασε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι για να αντιμετωπίσει τους στασιαστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή