Αιματηρές επιθέσεις σε χωριά της βόρειας Νιγηρίας

Αιματηρές επιθέσεις σε χωριά της βόρειας Νιγηρίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά επιθέσεων με στόχους εκκλησίες και οικισμούς πραγματοποίησαν σήμερα Κυριακή ένοπλοι που πιστεύεται πως είναι μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ κοντά στο χωριό Τσίμποκ της βορειοανατολικής Νιγηρίας. "Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει, σκοτώθηκαν δεκάδες πιστοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά", δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ένας κάτοικος του Τσίμποκ, ο Τίμοθι Τζέιμς, ενώ συμπλήρωσε πως "οι δράστες πήγαν στις εκκλησίες με βόμβες και πυροβόλα όπλα".

Για τουλάχιστον 10 νεκρούς σε μία μόνο επίθεση, στο χωριό Καουτικίρι, κάνει λόγο πηγή του πρακτορείου Reuters, ενώ καμιά από τις πηγές που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή απολογισμό.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, ένοπλοι επιτέθηκαν σε χωριά που βρίσκονται σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από το Τσίμποκ και έβαλαν στόχο τις εκκλησίες. Ένας αξιωματούχος του Τσίμποκ, ο Ίνοχ Μαρκ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές και διευκρίνισε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως η επίθεση συνεχίζεται. "Τη στιγμή που μιλάμε, δεχόμαστε επίθεση", είπε.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση των εν λόγω πληροφοριών από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ σημειώνεται πως το πρακτορείο Reuters δεν κάνει λόγο για επίθεση σε εκκλησίες. 

Σύμφωνα με μία πηγή, οι νιγηριανοί στρατιωτικοί δεν απάντησαν στις εκκλήσεις του πληθυσμού για βοήθεια όταν άρχισαν οι επιθέσεις. «Απλώς έφυγαν και κρύφτηκαν στη ζούγκλα», υποστήριξε. Ο Σάμιουελ Τσίμποκ, επιζήσας της επίθεσης στο Καουτικίρι, είπε πως στο χωριό εισέβαλαν γύρω στους 20 άνδρες οι οποίοι επέβαιναν σε ημιφορτηγά και μοτοσικλέτες. «Αρχικά νόμιζα ότι ήταν στρατιώτες, αλλά όταν βγήκαν, άρχισαν να πυροβολούν τους ανθρώπους. Είδα κόσμο να διαφεύγει και έκαψαν τα σπίτια μας», είπε, προσθέτοντας πως υπάρχουν νεκροί από την επίθεση, ανάμεσα στους οποίους και δύο συγγενείς του.

Ένας ντόπιος οπαδός της κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομασθεί, είπε πως οι κάτοικοι έχουν περισυλλέξει μέχρι στιγμής από το χωρίο 10 πτώματα.

Σε μια χωριστή επίθεση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ένοπλοι σκότωσαν επτά στρατιώτες στο χωριό Γκονίρι της Πολιτείας Γιόμπε, έγινε γνωστό από πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.

Υπενθυμίζεται πως η ισλαμική οργάνωση που πιστεύεται πως είναι υπέυθυνη για τις αιματηρές αυτές επιθέσεις, η Μπόκο Χαράμ, στα μέσα του Απριλίου απήγαγε περισσότερες από 200 μαθήτριες απειλώντας πως θα  πουλήσει τα κορίτσια για σκλάβες, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια αγανάκτηση.  Η ονομασία της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σημαίνει «η δυτική παιδεία είναι αμάρτημα» στη γλώσσα χάουσα, που μιλούν οι περισσότεροι κάτοικοι στη βόρεια Νιγηρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή