Εκλογές ανατροπών στα Κατεχόμενα

Εκλογές ανατροπών στα Κατεχόμενα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες εκπλήξεις και ανατροπές φέρνουν οι «δημοτικές εκλογές» και το «δημοψήφισμα» για την τροποποίηση του «συντάγματος». Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα (21.00 ώρα Κυριακής), το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) χάνει τον έλεγχο των «δημαρχιών» της Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας. Σε ρυθμιστικό παράγοντα του τ/κ πεδίο ενδέχεται να αναδειχθεί το επόμενο διάστημα το τουρκοκυπριακό σοσιαλδημοκρατικό κίνημα.

Τα τελευταία αποτελέσματα σε κάποιους μεγάλους «δήμους» έχουν ως εξής:

Λευκωσία:

Μεχμέτ Χαρμαντζί (υποψήφιος σοσιαλδημοκρατικού κινήματος): 39%

Καντρί Φελλάχογλου (νυν «δήμαρχος», υποψήφιος ΡΤΚ): 33%

Αμμόχωστος:

Ισμαήλ Αρτέρ (ανεξάρτητος): 52%

Αχμέτ Οκτάϊ Καγιάλπ (υποψήφιος ΡΤΚ): 40%

Κερύνεια:

Νινταί Γκιούνγκιορντου (ανεξάρτητος): 50%

Σουμέρ ΑΪγκίν (υποψήφιος ΡΤΚ): 33%

Καρπασία:

Χαλίλ Ιμπραχίμ Ορούν (ανεξάρτητος): 30%

Χασάν Σαντίκογλου (υποψήφιος Κόμματος Εθνικής Ενότητας): 29,8%

Στην Κυριακή των ανατροπών το 64% ψήφισε «όχι» για την τροποποίηση του «συντάγματος» του 1985. Σε συνδυασμό με αυτό το αποτέλεσμα, τα πλήγματα, τα οποία δέχθηκε το ΡΤΚ δείχνουν ότι την επόμενη περίοδο, το μεγαλύτερο κόμμα της τ/κ Αριστεράς και η «κυβέρνηση», στην οποία συμμετάσχει το ΡΤΚ, θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα σε πολλά ανοιχτά μέτωπα. Την ίδια στιγμή, η ανάκαμψη των ποσοστών του τ/κ σοσιαλδημοκρατικού κινήματος δείχνει ότι στην νέα περίοδο το κίνημα ενδέχεται να αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα στο τ/κ πολιτικό πεδίο.

Το ηχηρό «όχι» των Τουρκοκύπριων στην τροποποίηση του «συνάγματος», την οποία πρότεινε το ΡΤΚ ρίχνει φως στην έλλειψη εμπιστοσύνης των Τουρκοκύπριων στο πολιτικό σύστημα και στους πολιτικούς φορείς του βόρειου κομματιού της νήσου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή