ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: «Απαράδεκτη» μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ

soimple-aparadekti-mia-exodos-tis-vretanias-apo-tin-ee-2032414

«Απολύτως απαράδεκτο» θεωρεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας το ενδεχόμενο το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ιστορικά, πολιτικά, δημοκρατικά, πολιτιστικά, η Βρετανία είναι απολύτως απαραίτητη για την Ευρώπη», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους Financial Times. «Διαθέτουμε σαφώς ευρεία συναίνεση επί πολλών οικονομικών και ρυθμιστικών θεμάτων».

Το ενδεχόμενο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενισχυθεί μετά την αποτυχία του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να εμποδίσει τον διορισμό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές.

Ωστόσο, με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Daily Telegraph, ο Ντέιβιντ Κάμερον υιοθετεί περισσότερο συμφιλιωτικό τόνο.

«Η ήττα για τον Γιούνκερ δεν αποτελεί μοιραίο πλήγμα. Η Βρετανία θα πρωταγωνιστήσει στην αλλαγή στην Ευρώπη», είναι ο υπότιτλος του άρθρου στο οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός γράφει: «Τώρα θα συνεργαστούμε μαζί του…Εάν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν κατευθυνόμαστε, με διαφορετικές ταχύτητες, προς το ίδιο σημείο -όπως ορισμένοι έχουν θεωρήσει μέχρι σήμερα- τότε μπορούμε να συνεργαστούμε».

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κριτική για τη στρατηγική που ακολούθησε και η οποία οδήγησε στο αποτέλεσμα 26-2 υπέρ της υποψηφιότητας Γιούνκερ, ο βρετανός πρωθυπουργός γράφει ότι η Βρετανία δεν στερείται συμμάχων στην Ευρώπη και ότι η τακτική του ήταν η σωστή.

Ωστόσο προσθέτει ότι η υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα δυσχεράνει την επιδίωξη της Βρετανίας για την αναδιαπραγμάτευση των σχέσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες στην Mail on Sunday δείχνει ότι το 47% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του 39% που θα στήριζε την παραμονή της.