Ισραήλ: Αναγκαστική σίτιση κρατουμένων που κάνουν απεργία πείνας

Ισραήλ: Αναγκαστική σίτιση κρατουμένων που κάνουν απεργία πείνας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να ψηφίσει σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο θα νομιμοποιήσει την αναγκαστική σίτιση των κρατούμενων που κάνουν απεργία πείνας.

Η Κνεσέτ αναμένεται να ψηφίσει σήμερα κατ' άρθρον και στο σύνολό του το νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε σε πρώτη ανάγνωση την 9η Ιουνίου με 29 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 18 κατά. Οι υπόλοιποι από τους συνολικά 120 βουλευτές είτε απουσίαζαν είτε απείχαν.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε σε μια επιτροπή της Κνεσέτ από τον βουλευτή Μίρι Ρεγκέβ του συντηρητικού κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την περίοδο κατά την οποία δεκάδες παλαιστίνιοι κρατούμενοι έκαναν απεργία πείνας ζητώντας να σταματήσει η διοικητική τους κράτηση.

Το αμφιλεγόμενο μέτρο της διοικητικής κράτησης επιτρέπει στο Ισραήλ να φυλακίζει υπόπτους, που θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια βάσει διαβαθμισμένων πληροφοριών, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών ή δικαστική απόφαση για μια περίοδο 6 μηνών, που μπορεί να ανανεωθεί επ' αόριστον.

Η Επιτροπή Εσωτερικών Θεμάτων της Κνεσέτ ενέκρινε τις τελευταίες τροποποιήσεις του νομοσχεδίου σήμερα ενόψει την ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ θα πρέπει να εξετάζει κάθε υπόθεση ξεχωριστά προτού υποβληθεί αίτημα στο δικαστήριο για την αναγκαστική σίτιση ενός κρατούμενου.

Η αναγκαστική σίτιση θα επιτρέπεται μόνο αν κινδυνεύει η ζωή του κρατούμενου, ενώ οι απεργοί πείνας θα έχουν το δικαίωμα να αναφέρονται στους λόγους που τους οδήγησαν στη διαμαρτυρία αυτή και να παρουσιάζουν τους στόχους της ενώπιον ενός δικαστή.

Μια τροποποίηση η οποία ζητήθηκε από το κεντροδεξιό κόμμα Γες Ατίντ και η οποία έγινε δεκτή, προβλέπει ότι ένας γιατρός, και όχι η υπηρεσία φυλακών του Ισραήλ, θα πρέπει να υποβάλει την πρόταση για την αναγκαστική σίτιση, ξεκινώντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία.

«Ο νόμος είναι τώρα ισορροπημένος και αναλογικός», υπογράμμισε ο Ρεγκέβ.

Όμως αριστεροί και φιλελεύθεροι βουλευτές χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «απάνθρωπο» και «αντιδημοκρατικό».

«Αυτή είναι μια μαύρη ημέρα για την Κνεσέτ», δήλωσε ο Άχμεντ Τίμπι ενός μικρού αραβικού κόμματος.

«Ένας ανόητος νόμος από έναν ανόητο πρωθυπουργό», σχολίασε ο άραβας βουλευτής Μπάσελ Γάτας.

Η Παγκόσμια Ένωση Γιατρών απάντησε στο νομοσχέδιο κάνοντας έκκληση σε οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έστειλε μια επιστολή στον Νετανιάχου ζητώντας του να αναθεωρήσει. Εξάλλου και ισραηλινοί γιατροί έχουν υπογράψει εναντίον του νομοσχεδίου.

Όμως οι δεξιοί βουλευτές το αποκαλούν «αντιτρομοκρατικό» μέτρο που έχει στόχο να αποτρέπει τα κύματα απεργιών πείνας των Παλαιστίνιων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή