Το Ισραήλ πενθεί τους τρεις εφήβους

Το Ισραήλ πενθεί τους τρεις εφήβους

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρα εθνικού πένθους ήταν η χθεσινή για το Ισραήλ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συνόδευσαν στην τελευταία τους κατοικία τους τρεις εφήβους που βρέθηκαν δολοφονημένοι στην παλαιστινιακή Δυτική Οχθη. Η τραγική περιπέτεια των τριών σπουδαστών ιερατικής σχολής, ηλικίας από 16 έως 19 ετών, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί στις 12 Ιουνίου κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Χεβρώνα, προκάλεσε κύμα πανεθνικής συγκίνησης επί τρεις εβδομάδες. Τη Δευτέρα η αγωνία έδωσε τη θέση της στον θρήνο και στην οργή, καθώς ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν τις σορούς των τριών νεαρών κάτω από πέτρες, κοντά στο σημείο της νότιας Δυτικής Όχθης όπου είχαν εντοπιστεί τελευταία φορά να κάνουν οτοστόπ, επιστρέφοντας από τη σχολή τους.

«Οι ηγέτες και τα μέλη της Χαμάς πρέπει να γνωρίζουν πως όποιος τολμά να βάλει στο στόχαστρο Ισραηλινούς πολίτες θα πληρώνει με το αίμα του. Θα τους καταδιώξουμε όπου κι αν βρίσκονται και θα τους χτυπήσουμε πολύ σκληρά», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν στην επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν ενός εκ των τριών θυμάτων. Η κυβέρνηση Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς για την «απαγωγή» και τη δολοφονία των τριών νέων, κάτι που η ισλαμική οργάνωση αρνείται να επιβεβαιώσει, χωρίς όμως και να το διαψεύδει ανοιχτά. Δύο μαχητές της οργάνωσης από τη Χεβρώνα, οι οποίοι παραμένουν άφαντοι μετά την εξαφάνιση των τριών εφήβων, καταζητούνται από τους Ισραηλινούς για τις δολοφονίες.

Πλήθη Ισραηλινών παρακολούθησαν τις επιμνημόσυνες δεήσεις στους τόπους καταγωγής των νεκρών, οι σοροί των οποίων καλύπτονταν από τη σημαία του Ισραήλ. Στη συνέχεια, οι τρεις έφηβοι επρόκειτο να ενταφιαστούν σε κοινό τάφο στην πόλη Μοντίν, στο κεντρικό Ισραήλ.

Απαντώντας στην εξαφάνιση των τριών σπουδαστών, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν εκτεταμένη εκστρατεία στη Δ. Όχθη -τη μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας- στο πλαίσιο της οποίας συνέλαβαν 419 Παλαιστινίους, συμπεριλαμβανομένων 276 μελών της Χαμάς, ενώ κατεδάφισαν δεκάδες κατοικίες. Εξι Παλαιστίνιοι άοπλοι, συμπεριλαμβανομένων ανήλικων παιδιών, σκοτώθηκαν από σφαίρες Ισραηλινών. Απαντώντας, Παλαιστίνιοι μαχητές εξαπέλυσαν από τη Λωρίδα της Γάζας, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, οκτώ ρουκέτες προς το νότιο Ισραήλ, χωρίς θύματα. Ο φαύλος κύκλος του αίματος και της αντεκδίκησης συνεχίστηκε, με το Ισραήλ να πλήττει από αέρος 34 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας και τέσσερις Παλαιστινίους να τραυματίζονται στην πόλη Χαν Γιούνις.

Διαφωνίες

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ συνεδρίασε τη νύχτα της Δευτέρας για να αποφασίσει γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει στον θάνατο των τριών νέων, αλλά δεν κατάφερε να καταλήξει σε απόφαση, λόγω έντονων διαφωνιών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ ισραηλινών εφημερίδων, η ηγεσία του στρατού πρότεινε «στοχευμένα» μέτρα εναντίον συγκεκριμένων μαχητών στη Δυτική Οχθη και όχι μια παρατεταμένη εκστρατεία, η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση του Αμπάς. Αντίθετη γνώμη είχαν οι «ιέρακες» της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ ο Γιαλόν πρότεινε να δημιουργηθεί νέος εβραϊκός εποικισμός στη Δυτική Οχθη προς τιμήν των τριών νέων που δολοφονήθηκαν. Η παλαιστινιακή ηγεσία κατηγορεί την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι χρησιμοποιεί τον θάνατο των τριών νέων ως πρόσχημα για να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή