ΚΟΣΜΟΣ

Η μπούργκα κρίνεται σήμερα στο Στρασβούργο

Η μπούργκα κρίνεται σήμερα στο Στρασβούργο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη νομιμότητα ή μη της απαγόρευσης χρήσης της ολόσωμης γυναικείας ισλαμικής φορεσιάς, της μπούργκα. Την προσφυγή κατέθεσε 24χρονη Γαλλίδα υπήκοος, πτυχιούχος πανεπιστημίου, που χαρακτηρίζεται «πρότυπο Γαλλίδας πολίτη». Η γυναίκα, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, και η ομάδα Βρετανών νομικών που την εκπροσωπεί ζητούν από το ευρωπαϊκό δικαστικό όργανο να κηρύξει παράνομο τον νόμο για την απαγόρευση της μπούργκα.

Η ενάγουσα, που έχει συγγενείς στη βρετανική πόλη του Μπέρμιγχαμ, υποστηρίζει ότι ο γαλλικός νόμος -πρωτοβουλία της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Σαρκοζί το 2010- παραβιάζει το δικαίωμά της στην ελεύθερη άσκηση της θρησκείας της, αλλά και την ελευθερία κινήσεών της. Σε γραπτό της υπόμνημα προς το δικαστήριο, η Γαλλίδα ενάγουσα κατέθεσε ότι δεν υποχρεώθηκε από κανέναν άνδρα να φορέσει την μπούργκα και ότι είναι πρόθυμη να την αφαιρεί για κάθε νόμιμο έλεγχο ασφαλείας. Σύμφωνα με την κείμενη γαλλική νομοθεσία, οι γυναίκες που φορούν μαντίλες που καλύπτουν εντελώς το πρόσωπό τους σε δημόσιους χώρους τιμωρούνται με πρόστιμο έως 150 ευρώ. Το Βέλγιο και ορισμένα καντόνια της Ελβετίας ακολούθησαν το γαλλικό παράδειγμα, ψηφίζοντας αντίστοιχα νομοθετήματα, ενώ Ιταλία και Ολλανδία εξετάζουν και αυτές τέτοια μέτρα.

Απαγόρευσε αλγερινές σημαίες

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του Δήμου της Νίκαιας στη γαλλική Ριβιέρα να απαγορεύσει την ανάρτηση σημαιών της Αλγερίας, ενόψει της χθεσινής ποδοσφαιρικής αναμέτρησης μεταξύ εθνικών ομάδων Αλγερίας και Γερμανίας. Σε μια προσπάθεια να προλάβει τυχόν ανεξέλεγκτους πανηγυρισμούς οπαδών της Αλγερίας, ο δεξιός δήμαρχος Κριστιάν Εστροζί εξέδωσε τη δημοτική εγκύκλιο για το κέντρο της Νίκαιας. Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί Γάλλων αλγερινής καταγωγής την Πέμπτη στο Παρίσι έδωσαν την αφορμή στην πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, να προτείνει την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από όσους Γαλλοαλγερινούς συλλαμβάνονται για επεισόδια.