Ουκρανικές επιθέσεις κατά βάσεων φιλορώσων αυτονομιστών

Ουκρανικές επιθέσεις κατά βάσεων φιλορώσων αυτονομιστών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν την Τρίτη βάσεις φιλορώσων αυτονομιστών σε περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μερικές ώρες αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε τη λήξη της εκεχειρίας και την επανέναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων, ώστε η χώρα να απαλλαγεί από τα «παράσιτα».

Η απόφαση αυτή του Ουκρανού προέδρου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι ο Ποροσένκο αγνόησε τις συμβουλές του ίδιου και των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα φέρει πλέον την πλήρη ευθύνη για την κατάρρευση των ειρηνευτικών προσπαθειών.

Επαναλαμβάνοντας την ίδια απειλή που είχε διατυπώσει τον Μάρτιο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Πούτιν τόνισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ρώσων που βρίσκονται στο εξωτερικό –περίπου 3 εκατομμύρια εξ αυτών διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν ότι οι αυτονομιστές δεν τήρησαν τους όρους της εκεχειρίας και ο Ποροσένκο έχει «το δικαίωμα να υπερασπιστεί τη χώρα του».

Μέσα σε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ποροσένκο για λήξη της κατάπαυσης του πυρός, τα ουκρανικά στρατεύματα ανέλαβαν δράση, εξαπολύοντας επιθέσεις σε βάσεις και σημεία ελέγχου των ανταρτών, βομβαρδίζοντας τα σημεία αυτά από αέρος και εδάφους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για θύματα.

Μια γαλλική διπλωματική πηγή είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς, ότι την Τετάρτη αναμένεται να συναντηθούν στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας με την ελπίδα να ξεκινήσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές προσπάθειες για επίλυσης της κρίσης.

Πρόσκληση για συνάντηση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη συνάντηση στο Βερολίνο με την ελπίδα να κηρυχθεί μία νέα κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι έχει σταλεί πρόσκληση στους ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν και της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή