Αδιέξοδο στο Ιράκ για τον αντικαταστάτη του Μαλικί

Αδιέξοδο στο Ιράκ για τον αντικαταστάτη του Μαλικί

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Από την αίθουσα του ιρακινού κοινοβουλίου κατά τη χθεσινή εναρκτήρια ολομέλεια του οργάνου αποχώρησαν οι σουνίτες και Κούρδοι βουλευτές, μετά την αποτυχία του σιιτικού μπλοκ να επιλέξει αντικαταστάτη του πρωθυπουργού Νουρί αλ Μαλίκι, απομακρύνοντας έτσι την προοπτική δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η σύνοδος ήταν η πρώτη μετά τις εκλογές του Απριλίου, ενώ η αποτυχία της σημαίνει ότι ο Μαλίκι θα παραμείνει στην εξουσία ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το ιρακινό σύνταγμα, ο πρωθυπουργός προέρχεται από τους πλειοψηφούντες σιίτες, ο πρόεδρος της βουλής είναι σουνίτης, ενώ ο τελετουργικός θεσμός του προέδρου αποδίδεται σε Κούρδο. Η κωλυσιεργία των νομοθετών απειλεί, όμως, την ίδια την επιβίωση του ιρακινού καθεστώτος, που αντιμετωπίζει την ασφυκτική πίεση της σουνιτικής εξτρεμιστικής εξέγερσης.

Κατάληψη Μπουκαμάλ

Τη στρατηγικά κρίσιμη συριακή κωμόπολη Μπουκαμάλ, στα σύνορα με το Ιράκ, κατέλαβαν χθες μαχητές της σουνιτικής ISIS, εκδιώκοντας από αυτήν αντάρτες της αντίπαλης σουνιτικής οργάνωσης Αλ Νούσρα, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα. Η επιτυχία αυτή της ISIS ενισχύει το κύρος της, δύο ημέρες μετά την ανακήρυξη «Ισλαμικού Χαλιφάτου», που εκτείνεται από τη βόρεια Συρία έως και την ιρακινή επαρχία Ντιγιάλα, ΒΑ της Βαγδάτης.

Στο μεταξύ, παρά τις συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες, οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού αλλά και οι σιίτες εθελοντές που πολεμούν στο πλευρό τους δεν είχαν καταφέρει έως χθες το βράδυ να ανακαταλάβουν την πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, 160 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, που έχει πέσει στα χέρια της ISIS από τις 12 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μόσχα, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν αποκάλυψε ότι αν και η Βαγδάτη δεν έχει καταθέσει επίσημο αίτημα αμυντικής αρωγής προς την Τεχεράνη, το Ιράν είναι έτοιμο να προσφέρει οπλισμό για την αντιμετώπιση της «σουνιτικής τρομοκρατίας», όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε την ISIS ο Ιρανός διπλωμάτης.

Κακό οιωνό για το σουνιτικό αντάρτικο και τις επεκτατικές του φιλοδοξίες αποτελεί η δημόσια απάντηση εννέα ισλαμικών οργανώσεων της Συρίας στην ανακήρυξη του χαλιφάτου τη Δευτέρα από την ISIS. Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι εννέα οργανώσεις αναφέρουν ότι οι συνθήκες για τη δημιουργία ισλαμικού χαλιφάτου δεν είναι ώριμες, καταγγέλλοντας την ISIS για επικίνδυνο πολιτικό καιροσκοπισμό, ικανό να προκαλέσει την εμπλοκή της Δύσης υπέρ του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή