Σταϊνμάγερ: Προϋπόθεση η εκεχειρία για έξοδο από την ουκρανική κρίση

Σταϊνμάγερ: Προϋπόθεση η εκεχειρία για έξοδο από την ουκρανική κρίση

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ελπίζει ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στις διπλωματικές προσπάθειες για την κήρυξη μιας εκεχειρίας στην Ουκρανία, ενώ θεωρεί ότι η εκεχειρία αυτή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Δε μπορούμε να φανταστούμε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μια επίλυση της κρίσης παρά μόνο στη βάση μιας διαρκούς εκεχειρίας», ανέφερε ο Σταϊνμάγερ σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από τη συνάντηση την οποία θα έχει στο Βερολίνο με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

«Θα ήταν καλό εάν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σήμερα προκειμένου να υπάρξει σταθερή πρόοδος στο δρόμο προς μια διαρκή και διμερή εκεχειρία. Όμως αυτό δεν είναι εύκολο έργο», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, που περιέγραψε μια κατάσταση σχεδόν εκτός ελέγχου στην Ουκρανία.

«Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι πολύ επικίνδυνη. Οι μάχες στο πεδίο έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό ενταθεί» αφότου οι ουκρανικές αρχές δεν παρέτειναν περαιτέρω την εκεχειρία, εκτίμησε ο ίδιος.

«Μπορούμε να δούμε σε κάθε στιγμή μια έκρηξη της πολιτικής ή στρατιωτικής βίας πέρα από κάθε έλεγχο» συνέχισε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι οργάνωσε τη συνάντηση στο Βερολίνο για να αξιοποιηθούν οι «τελευταίες πιθανότητες προκειμένου να εμποδιστεί αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή