Ο φόνος έφηβου Παλαιστινίου πυροδοτεί βία

Ο φόνος έφηβου Παλαιστινίου πυροδοτεί βία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνές που θύμιζαν την πρώτη και τη δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα (Εξέγερση) εκτυλίχθηκαν χθες στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ. Εκατοντάδες νεαροί Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι με καλυμμένα πρόσωπα, εκσφενδόνιζαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών, οι οποίοι απαντούσαν με σφαίρες από καουτσούκ και βομβίδες κρότου-λάμψης. Αφορμή για τη νέα πυράκτωση στάθηκε η απαγωγή και δολοφονία νεαρού Παλαιστίνιου, υπό συνθήκες που προκαλούν την εύλογη υπόνοια ότι επρόκειτο για ενέργεια αντεκδίκησης, την επομένη της κηδείας των τριών Ισραηλινών εφήβων, οι οποίοι απήχθησαν και βρέθηκαν δολοφονημένοι στην παλαιστινιακή Δυτική Οχθη.

Οπως ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία, ο 16χρονος Παλαιστίνιος Αμπού Χντέιρ «σπρώχτηκε διά της βίας μέσα σε αυτοκίνητο» νωρίς χθες το πρωί, έξω από το σπίτι του, στη συνοικία Σουάφατ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και ότι το πτώμα του, το οποίο έφερε σημάδια βίας, ανακαλύφθηκε μία ώρα αργότερα, σε δάσος της εβραϊκής Δυτικής Ιερουσαλήμ.

Την προηγούμενη νύχτα, ακροδεξιοί Ισραηλινοί, κυρίως νέοι, είχαν πραγματοποιήσει πορεία στην Ιερουσαλήμ, καλώντας σε εκδίκηση για τη δολοφονία των τριών εφήβων ομοεθνών τους που έχει συγκλονίσει την ισραηλινή κοινωνία. Η κυβέρνηση Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς για τις δολοφονίες, χωρίς ωστόσο να έχει προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

Τα νέα για τη δολοφονία του Αμπού Χντέιρ διαδόθηκαν αστραπιαία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετατρέποντας την οικία της οικογένειας και το τζαμί της συνοικίας Μπέιτ Χανίνα σε εστίες συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις. Τουλάχιστον 34 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από σφαίρες με περίβλημα καουτσούκ, σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι θεωρεί το Ισραήλ «εξολοκλήρου υπεύθυνο» για τη δολοφονία και ζήτησε από τον Νετανιάχου να την καταδικάσει, όπως είχε πράξει και ο ίδιος

Σκηνές για τους τρεις νεαρούς Ισραηλινούς που εξαφανίστηκαν τον Ιούνιο και αργότερα βρέθηκαν δολοφονημένοι. Πράγματι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καταδίκασε το «ειδεχθές έγκλημα», διέταξε έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών και ζήτησε από όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας «να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους». Η ισραηλινή αστυνομία έλαβε έκτακτα μέτρα και απαγόρευσε την πρόσβαση των τουριστών σε ορισμένα «θερμά» σημεία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

«Καμιά διαφορά στο αίμα»

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η ανακοίνωση που εξέδωσαν για τη δολοφονία του Αμπού Χντέιρ οι οικογένειες των τριών Ισραηλινών εφήβων, οι οποίοι μόλις την προηγούμενη ημέρα είχαν θάψει, σε μια εξαιρετικής συναισθηματικής φόρτισης τελετή, τα δικά τους παιδιά. «Αν ο Αραβας νέος δολοφονήθηκε εξαιτίας εθνικιστικών κινήτρων, τότε πρόκειται για μια τρομερή και φρικιαστική πράξη», τονίζουν οι συγγενείς των θυμάτων και προσθέτουν: «Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στο αραβικό αίμα και το εβραϊκό αίμα. Ο φόνος είναι φόνος. Δεν υπάρχει συγγνώμη ούτε δικαιολογία για κανένα έγκλημα». Παρ’ όλα αυτά, ο φαύλος κύκλος της βίας και της αντεκδίκησης δεν φαίνεται να κλείνει εύκολα. Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας γκρέμισαν χθες το σπίτι του Παλαιστίνιου μαχητή Ζιάντ Αουάντ, ο οποίος καταδικάστηκε τον Απρίλιο για τη δολοφονία Ισραηλινού αστυνομικού. Η ενέργεια αυτή σηματοδότησε την επιστροφή στην πρακτική που χρησιμοποιούσε το Ισραήλ στη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα, αλλά την είχε εγκαταλείψει μετά το 2005.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή