ΚΟΣΜΟΣ

Η πριγκίπισσα Κριστίνα της Ισπανίας άσκησε έφεση

Η πριγκίπισσα Κριστίνα της Ισπανίας άσκησε έφεση

ΜΑΔΡΙΤΗ. Εφεση άσκησε χθες η «ινφάντα» Κριστίνα, αδελφή του βασιλέα Φιλίππου της Ισπανίας, αμφισβητώντας τις κατηγορίες φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που απειλούν να τη φέρουν ενώπιον της ισπανικής Δικαιοσύνης, σε πρωτοφανή στα χρονικά της χώρας υπόθεση.

Αν η Κριστίνα βρεθεί στο εδώλιο των κατηγορουμένων, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που συγγενής πρώτου βαθμού του μονάρχη θα αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη, δημιουργώντας την ίδια στιγμή σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στο βασιλιά Φίλιππο και στη δέσμευση κατά τη στέψη του για «έντιμη και διαφανή βασιλεία».

Η έφεση των συνηγόρων της 49χρονης πριγκίπισσας επιδιώκουν τώρα να ανατρέψουν την απόφαση της 25ης Ιουνίου από τον δικαστή Χοσέ Κάστρο, που άσκησε διώξεις για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο δικαστικός της Μαγιόρκα κατηγορεί την Κριστίνα ότι ωφελήθηκε εν γνώσει της από τις ύποπτες επιχειρηματικές συναλλαγές του 46χρονου συζύγου της και πρώην Ολυμπιονίκη του χάντμπολ Ινάκι Ουρνταγκαρίν. Ο Ουρνταγκαρίν κατηγορείται σε ξεχωριστική υπόθεση για υπεξαίρεση κεφαλαίων.

Ο συνήγορος της πριγκίπισσας Κριστίνα, Μιγκουέλ Ρόκα, δήλωσε χθες ότι είναι πεπεισμένος για την αθωότητα της πελάτισσάς του: «Δεν πρόκειται για ζήτημα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας, αλλά για την ακράδαντη πεποίθησή μου για την αθωότητα της πριγκίπισσας».

Ο δικαστής Κάστρο στη Μαγιόρκα διαφώνησε, όμως, και με τον γενικό εισαγγελέα Πέδρο Χόρατς, που εξέδωσε επίσημη ένσταση την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας τη δίωξη κατά της Κριστίνα «ύπουλη κίνηση, μέρος ιεροεξεταστικής εμμονής, τροφοδοτούμενης από απλές υποψίες».

Ο Ινάκι Ουρνταγκαρίν κατηγορείται ότι από κοινού με πρώην συνεταίρο του υπεξαίρεσε 6 εκατ. ευρώ δημοσίων χρημάτων, από συμβόλαια που εξασφάλισε η μη κυβερνητική οργάνωση Noos, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας βρισκόταν ο Ουρνταγκαρίν και η πριγκίπισσα Κριστίνα.

Τι είχε ισχυριστεί

Κατά τη διάρκεια ένορκης κατάθεσής της ενώπιον του δικαστή Κάστρο τον Φεβρουάριο, η πριγκίπισσα είχε ισχυρισθεί ότι το μόνο που έπραξε ήταν να επιδείξει τυφλή εμπιστοσύνη στον σύζυγό της και ότι δεν γνωρίζει τίποτα από επιχειρήσεις. Η Κριστίνα, μητέρα τεσσάρων παιδιών, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η υπόθεση Noos, όμως, στέρησε από την πάλαι ποτέ δημοφιλή πριγκίπισσα την εκτίμηση του κοινού, ενώ οι αποκαλύψεις για τις παράνομες δραστηριότητες του Ουρνταγκαρίν οδήγησαν στον αποκλεισμό της Κριστίνα από τις δημόσιες εμφανίσεις της βασιλικής οικογένειας από το 2011.