ΚΟΣΜΟΣ

Ο αμερικανικός στρατός διατηρεί μυστικά δυνάμεις στη Σομαλία από το 2007

Ο αμερικανικός στρατός διατηρεί μυστικά δυνάμεις στη Σομαλία από το 2007

O αμερικανικός στρατός διατηρεί μυστικά στρατιώτες στη Σομαλία ήδη από το 2007, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επισήμως έλεγαν πως δεν είχαν αναπτύξει δυνάμεις σε αυτήν την χώρα έως τον περασμένο Οκτώβριο, παραδέχθηκαν σήμερα υπεύθυνοι του υπουργείου Άμυνας.

Από το 2007, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει έως και 120 στρατιώτες στη Σομαλία. Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και η Σομαλία θα ενισχύσουν τις σχέσεις τους στον τομέα της ασφάλειας με την κυβέρνηση της Σομαλίας στη μάχη που διεξάγει εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, διευκρίνισε ένα στέλεχος του υπουργείου Άμυνας μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Αυτοί οι στρατιώτες είναι κυρίως «πράσινοι μπερέδες», και ειδικεύονται στην εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών των τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων, προσέθεσε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Δεν εμπλέκονται σε μάχες» είχε δηλώσει ένας αξιωματούχος στο Ρόιτερς, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί.

Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς τα σχέδια των ΗΠΑ περιλαμβάνουν μεγαλύτερη δέσμευση και νέα κεφάλαια για την εκπαίδευση και την υποστήριξη του Εθνικού Στρατού της Σομαλίας έπειτα από χρόνια συνεργασίας με την Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία η οποία διατηρεί περίπου 22.000 στρατιώτες στην χώρα από την Ουγκάντα, την Κένυα, τη Σιέρα Λεόνε, το Μπουρούντι, το Τζιμπουτί και την Αιθιοπία.

«Αυτό που θα δείτε το επόμενο οικονομικό έτος είναι η έναρξη της δέσμευσης (συνεργασίας) με τον Εθνικό Στρατό της Σομαλίας» είπε ο αξιωματούχος.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την αποστολή μιας ομάδας στρατιωτικών συμβούλων στη Σομαλία, στην πρώτη ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην χώρα αυτή από το 1993.

Όμως ο υπεύθυνος εξήγησε ότι το υπουργείο Άμυνας είχε επιλέξει να μην δημοσιοποιήσει την παρουσία των στρατιωτικών επί του πεδίου για λόγους ασφαλείας και για να μην προκαλέσει δυσφορία στις αρχές της Σομαλίας.

Ο επικεφαλής της αφρικανικής διοίκησης, ο στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες, που ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο, προτίμησε ωστόσο μια ειλικρινέστερη θέση απέναντι στο μυστικό αυτό, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μογκαντίσου αναπτύσσονται, υπογράμμισε ο υπεύθυνος.

«Θέλει να είναι πιο ανοικτός» τόνισε. «Αυτό αντανακλά αυτή η προσέγγιση».

Αξιωματούχοι είχαν αναγνωρίσει ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων στη Σομαλία συνιστούσε ένα λεπτό θέμα μετά την αποτυχία της αμερικανικής επέμβασης το 1993, όταν είχαν σκοτωθεί 18 Αμερικανοί στρατιώτες, αφού δύο ελικόπτερα είχαν δεχθεί πυρά και καταρριφθεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που είχε αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση της Σομαλίας τον Ιανουάριο του 2013, πρέπει να ορίσει σύντομα ένα νέο πρεσβευτή, τον πρώτο από την έναρξη του εμφυλίου πριν από 20 χρόνια.