Ο Κουστό έμεινε 31 ημέρες στον βυθό της θάλασσας

Ο Κουστό έμεινε 31 ημέρες στον βυθό της θάλασσας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΪΑΜΙ. Ο Φαμπιέν Κουστό, εγγονός του θρυλικού ωκεανολόγου Ζακ Ιβ Κουστό, αναδύθηκε χθες στην επιφάνεια της θάλασσας μετά την παραμονή του, επί 31 ολόκληρες ημέρες, σε υποθαλάσσιο επιστημονικό εργαστήριο στα ανοικτά των Φλόριντα Κιζ, σπάζοντας το ρεκόρ που κατέκτησε ο παππούς του πριν από μισό αιώνα, παραμένοντας επί τριάντα ημέρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο εγγονός του Κουστό, 46 ετών σήμερα, μαζί με δύο συνεργάτες του, έφτασε στο Aquarius, ένα υποθαλάσσιο εργαστήριο μήκους 18 μ. που βρίσκεται σε βάθος 18 μ. ανοικτά του Κι Λάργκο, την 1η Ιουνίου έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων και προετοιμασίας.

Δήλωσε ενθουσιασμένος

Ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος με την ποιότητα της εργασίας που κατάφερε να φέρει σε πέρας, αλλά ταυτόχρονα πραγματικά εξουθενωμένος από τη δοκιμασία. «Καταφέραμε περισσότερα απ’ όσα θα είχαμε φανταστεί» δήλωσε ο ίδιος ο Κουστό.

Στόχος της αποστολής, η οποία ξεκίνησε την πρώτη Ιουνίου, είναι η παρατήρηση της θαλάσσιας ζωής, της επίδρασης της ρύπανσης στα κοράλλια αλλά και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη μακροχρόνια παραμονή κάτω από το νερό.

Kαθημερινά οι επιστήμονες πραγματοποιούσαν καταδύσεις έξω από το εργαστήριο και έκαναν πειράματα, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν και νέα στοιχεία σχετικά με την υπερθέρμανση του περιβάλλοντος αλλά και την οξίνιση των ωκεανών. Πολλοί, μάλιστα, κατάφεραν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά τη μεγάλη περιπέτεια του υποβρυχίου εργαστηρίου, σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα www.mission-31.com.

Οπως ο ίδιος ο Κουστό ανέφερε, πρωταρχικός στόχος του ήταν να τιμήσει τον παππού και την κληρονομιά που αυτός άφησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζακ Ιβ Κουστό παρέμεινε επί τριάντα ημέρες κάτω από την επιφάνεια των υδάτων της Ερυθράς Θάλασσας το 1960. Μαγνητοσκοπήσεις από εκείνη την αποστολή χρησιμοποιήθηκαν και στο ντοκιμαντέρ «Ενας κόσμος Χωρίς Ηλιο» που βραβεύτηκε με Οσκαρ.

Τα συναισθήματα όλων

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, πρόκειται για την πρώτη φορά που μία αποστολή Κουστό μπόρεσε να μοιραστεί την καθημερινότητα των εξερευνητών και αποκάλεσε την εμπειρία «λίγο παράξενη, αλλά πολύ διασκεδαστική» επισημαίνοντας πως η συμβίωση των μελών της αποστολής σε τόσο μεγάλη εγγύτητα ήταν αρμονική, ενώ όλοι ένιωθαν μεγάλη νοσταλγία για την οικογένειά τους και τους φίλους τους.

Ο Κουστό και η ομάδα του χρειάστηκε να υποβληθούν επί 16 ώρες σε διαδικασία αποσυμπίεσης. Η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι γλυκόπικρη, σχολιάζει ο Φαμπιέν Κουστό, αν και είπε ότι νιώθει ωραία που αναπνέει καθαρό αέρα και πατά στο έδαφος, παραδέχεται ότι ήταν συναισθηματικά φορτισμένη η εγκατάλειψη του εργαστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή