Δημοψήφισμα για την απόσχιση των Κούρδων του Ιράκ

Δημοψήφισμα για την απόσχιση των Κούρδων του Ιράκ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία» (ISIS) καταλάμβαναν καινούργιες πόλεις κατά μήκος του Ευφράτη αλλά και το μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα της Συρίας και προετοιμάζονταν για επίθεση στη Βαγδάτη, οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ επιτάχυναν την πορεία τους στον δρόμο της ανεξαρτησίας.

Μιλώντας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου των Κούρδων, στο Αρμπίλ, ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης Μασούντ Μπαρζανί κάλεσε τους βουλευτές να συγκροτήσουν εκλογική επιτροπή, η οποία θα κληθεί να οργανώσει, εντός των αμέσως προσεχών μηνών, δημοψήφισμα με το ερώτημα της απόσχισης.

Δεν συζητά με Μαλικί

«Ηρθε η ώρα να καθορίσουμε τη μοίρα μας και δεν πρέπει να περιμένουμε άλλους να αποφασίσουν για μας», δήλωσε ο Μπαρζανί στη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία μεταδόθηκε στη συνέχεια από την τηλεόραση. «Δεν θα έρθουμε σε συνδιαλλαγή με αυτούς που σαμποτάρισαν τη χώρα», τόνισε ο Κούρδος ηγέτης, αναφερόμενος στην κεντρική κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλικί. «Το Ιράκ έχει ήδη διαιρεθεί και δεν είμαστε εμείς εκείνοι που ευθύνονται γι’ αυτή την εξέλιξη», προσέθεσε.

Την ίδια ώρα, αντάρτες του ISIS καταλάμβαναν το πετρελαϊκό κοίτασμα του Ομάρ, το μεγαλύτερο στη Συρία, επεκτείνοντας τον έλεγχο της ανατολικής επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, προς τα ιρακινά σύνορα. Μέχρι χθες, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ομάρ βρίσκονταν στα χέρια της αντίπαλης ισλαμικής οργάνωσης «Μέτωπο Αλ Νούσρα», η οποία μάχεται τόσο το καθεστώς Ασαντ όσο και τον ISIS. Οπως εκτιμά όμως ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντουραχμάν, το τελευταίο διάστημα η Αλ Νούσρα εμφανίζει συμπτώματα διάλυσης, καθώς στελέχη της και αρχηγοί φυλών προσχωρούν στο ISIS, ύστερα από τις επιτυχίες της οργάνωσης στο Ιράκ.

Ηδη, το ISIS ελέγχει μια συριακή περιοχή που εκτείνεται σε 400 χλμ. κατά μήκος του Ευφράτη, από τα σύνορα με την Τουρκία, στο Αλ Μπαμπ, ώς τα σύνορα με το Ιράκ, στο Αμπού Καμάλ. Υπολογίζεται ότι η έκταση της εν λόγω -αραιοκατοικημένης- περιοχής είναι πενταπλάσια εκείνης του γειτονικού Λιβάνου. Στα χθεσινά τρόπαια του ISIS περιλαμβάνονται και οι κωμοπόλεις Μαγιαντίν και Σουχαΐλ, ενώ η πόλη Ντέιρ αλ Ζορ και το αεροδρόμιο συνεχίζουν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Ασαντ.

Στο γειτονικό Ιράκ, συνεχίζονταν και χθες οι μάχες μεταξύ του ISIS και του κυβερνητικού στρατού στην πόλη Τικρίτ και στην επαρχία Ντιγιάλα. Επικαλούμενο πηγές της σουνιτικής αντιπολίτευσης, της κυβέρνησης Μαλικί και της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, το Reuters υποστηρίζει ότι παράνομοι πυρήνες σουνιτών ανταρτών -πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τον στρατό του καθεστώτος Σαντάμ- προετοιμάζονται για την «Ωρα Μηδέν» που θα σημάνει την επίθεση στην πρωτεύουσα Βαγδάτη. Λόγος γίνεται για επιθέσεις αυτοκτονίας και καταλήψεις στρατηγικών σημείων στη μεγαλούπολη των επτά εκατομμυρίων, σε συντονισμό με επίθεση των ένοπλων σουνιτικών ομάδων, από τα δυτικά περίχωρα της πρωτεύουσας. Τέλος, 39 Τούρκοι οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι είχαν απαχθεί από ισλαμιστές, παραδόθηκαν χθες σε αξιωματούχους της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή