Αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια

Αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ταξιδιώτες που πρόκειται να μεταβούν αεροπορικώς στις ΗΠΑ από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με απευθείας πτήσεις υφίστανται από χθες πιο αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας σε κάποια αεροδρόμια.

Οι νέοι σκληρότεροι έλεγχοι επιβλήθηκαν έπειτα από σχετικό αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς διατυπώνεται ο φόβος ότι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές του Μετώπου Αλ Νούσρα στη Συρία και της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου στην Υεμένη κατασκευάζουν τύπους εκρηκτικών που μπορούν να περάσουν χωρίς να εντοπιστούν από τους συνήθεις ελέγχους. Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχει γίνει γνωστό αν οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταφέρει να αποκαλύψουν συγκεκριμένο σχέδιο. Πολλοί αξιωματούχοι των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, εξάλλου, πιστεύουν ότι οι ισλαμιστές αντάρτες που ταξιδεύουν προς τη Συρία για να πολεμήσουν εκεί με ευρωπαϊκά διαβατήρια μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο κατά την επιστροφή τους.

Η ανακοίνωση για την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας από ορισμένα ευρωπαϊκά αεροδρόμια στις πτήσεις προς ΗΠΑ ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζεχ Τζόνσον. Μέχρι στιγμής ωστόσο μόνο η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να επιβάλει ενισχυμένα μέτρα ελέγχου των επιβατών στις πτήσεις προς ΗΠΑ, ενώ παραμένει ασαφές ποια είναι τα αεροδρόμια που θα την ακολουθήσουν.

Στο τρίτο επίπεδο η ασφάλεια

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την ενίσχυση των ελέγχων ενόψει μίας ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης, το επίπεδο διεθνούς τρομοκρατικής απειλής που καθορίζεται από την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας ΜΙ-5 παραμένει αμετάβλητο στο τρίτο μεγαλύτερο επίπεδο. Σύμφωνα με τον Πάτρικ ΜακΛάφιν, τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών, οι νέοι έλεγχοι δεν πρόκειται να επιβαρύνουν χρονικώς το επιβατικό κοινό. Σύμφωνα με ειδικούς, θα εφαρμόζονται περισσότεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και θα ζητείται από περισσότερους επιβάτες να αφαιρέσουν τα υποδήματά τους προκειμένου να ελεγχθούν για εκρηκτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή