Ταραχές στην Αν. Ιερουσαλήμ

Ταραχές στην Αν. Ιερουσαλήμ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη κατά σειρά ημέρα συνεχίζονταν χθες το απόγευμα οι συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τις οποίες πυροδότησε η άγρια δολοφονία 16χρονου Παλαιστινίου από αγνώστους. Η ανησυχία για κλιμάκωση των ταραχών πλανιόταν στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα της Ιερουσαλήμ, στη διάρκεια της κηδείας του Μοχάμεντ Αμπού Χντάιρ, η οποία συνέπεσε με την πρώτη προσευχή της Παρασκευής στη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, του Ραμαζανίου.

Ο νεαρός Παλαιστίνιος απήχθη τα χαράματα της Τετάρτης μπροστά από την οικία του, στη συνοικία Σουαφάτ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η σορός του βρέθηκε λίγο αργότερα, με βαρύτατα εγκαύματα, στο εβραϊκό, δυτικό τμήμα της πόλης, γεγονός που ενίσχυσε την υποψία περί ενέργειας αντεκδίκησης για την απαγωγή και τον θάνατο τριών Ισραηλινών εφήβων, στην παλαιστινιακή Δυτική Οχθη. Η κηδεία του Χντάιρ καθυστέρησε μία ημέρα λόγω των ιατροδικαστικών ερευνών που διενήργησε η ισραηλινή αστυνομία, η οποία δεν είχε αποφανθεί μέχρι χθες το βράδυ γύρω από τα ακριβή αίτια του θανάτου του, ούτε είχε δώσει πληροφορίες για την πιθανή ταυτότητα των δραστών.

Οι νέες ταραχές ξεκίνησαν χθες το πρωί με επίκεντρο τη συνοικία Ρας αλ Αμούντ, όπου δεκάδες νεαροί Παλαιστίνιοι, κατά κανόνα μασκοφόροι, εκσφενδόνιζαν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ εναντίον ισραηλινών δυνάμεων καταστολής, οι οποίες απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Πλήθη Παλαιστινίων συνέρρεαν στο πατρικό του νεκρού, στη συνοικία Σουαφάτ, ενόψει της κηδείας. Η σορός του Χντάιρ -τον οποίο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε «μάρτυρα του μεγάλου παλαιστινιακού λαού»- καλυπτόταν με τη σημαία της Παλαιστίνης, ενώ οι συγκεντρωμένοι κραύγαζαν: «Με το αίμα μας και την ψυχή μας θα εκδικηθούμε για σένα, ω μάρτυρα». Αυστηρότατα ήταν τα μέτρα ασφαλείας των ισραηλινών αρχών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και ιδιαίτερα στο ιστορικό τέμενος Αλ Ακσα, λίκνο της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης (Ιντιφάντα) του 2012.

Διαμεσολάβηση Καΐρου

Στο μεταξύ, αβέβαιη παρέμενε η κατάσταση και στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία διοικείται από την ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Ισραηλινά και διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ύστερα από μια καυτή εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν δεκάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες προς το νότιο Ισραήλ -χωρίς να υπάρξουν θύματα- ενώ το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που άφησαν πίσω τους δεκάδες τραυματίες. Τα σχετικά ρεπορτάζ έκαναν λόγο για μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου, η οποία είχε παίξει καθοριστικό ρόλο και το 2012, επί προεδρίας του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι. Με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασέμ Ναΐμ, ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς, υποστήριξε ότι η οργάνωσή του «δεν επιδιώκει κλιμάκωση των συγκρούσεων ή πόλεμο στη Γάζα», προειδοποιώντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί και να παραμείνει σιωπηλή απέναντι στη συνεχιζόμενη επίθεση (του Ισραήλ) στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε, στη διάρκεια δεξίωσης στην αμερικανική πρεσβεία για την εθνική επέτειο των Ηνωμένων Πολιτειών: «Προετοιμαζόμαστε και για τα δύο ενδεχόμενα στον Νότο. Είτε θα σταματήσουν τα πυρά εναντίον των κοινοτήτων μας, οπότε θα σταματήσουμε και εμείς τις δικές μας δραστηριότητες, είτε θα συνεχίσουν, οπότε οι ενισχυμένες στρατιωτικές δυνάμεις μας στον Νότο θα αναλάβουν δυναμική δράση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή