Αεροδρόμια: Αυστηροί έλεγχοι και στη Γαλλία

Αεροδρόμια: Αυστηροί έλεγχοι και στη Γαλλία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία, μετά τη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι ενισχύει τους ελέγχους ασφαλείας των αεροπορικών επιβατών με προορισμό τις ΗΠΑ, κατόπιν σχετικού αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς διατυπώνονται φόβοι ότι ακραίοι ισλαμιστές έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς που ανιχνεύονται με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Ειδικότερα, αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας υποστηρίζουν ότι οι ακραίοι ισλαμιστές της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο έχουν καταφέρει να κατασκευάζουν εκρηκτικούς μηχανισμούς και να τους κρύβουν στα κινητά τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, κατά τρόπο ώστε να είναι αδύνατος ο εντοπισμός τους με τους συμβατικούς ελέγχους.

Από τα δύο αεροδρόμια, το Χίθροου στο Λονδίνο και το Σαρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι, διέρχονται ημερησίως περί τα 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και είναι προφανές ότι η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας θα αποδειχθεί χρονοβόρα διαδικασία για το επιβατικό κοινό.

Πιο νωρίς στα αεροδρόμια

Ηδη οι αρμόδιοι φορείς σε Βρετανία και Γαλλία κάλεσαν τους επιβάτες που πρόκειται να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη με προορισμό τις ΗΠΑ στα δύο αεροδρόμια να προσέρχονται νωρίτερα αφήνοντας κάποιο χρονικό περιθώριο προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι νέοι έλεγχοι ασφαλείας. Κανείς επί του παρόντος δεν γνωρίζει σε τι συνίστανται τα νέα μέτρα και τι ακριβώς ερευνούν οι Αρχές, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα παπούτσια αλλά και στις ηλεκτρονικές συσκευές όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι δημοφιλείς ταμπλέτες και τα κινητά τηλέφωνα.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι έλεγχοι θα γίνονται κατά τρόπο ώστε να επιβαρύνουν λιγότερο το επιβατικό κοινό, χωρίς, ωστόσο, και πάλι να αποκαλύψουν ποια θα είναι ακριβώς η φύση τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλ Κάιντα για την Αραβική Χερσόνησο έχει μακρά ιστορία στον σχεδιασμό τέτοιων επιθέσεων σε επιβατικά αεροσκάφη. Ο διαβόητος κατασκευαστής τέτοιων μηχανισμών, ο 32χρονος Σαουδάραβας Ιμπραήμ αλ Ασίρι, κατασκεύασε έναν τέτοιον μηχανισμό κρυμμένο σε εσώρουχο, ο οποίος ωστόσο δεν κατάφερε να εκραγεί κατά την πτήση του αεροσκάφους με προορισμό το Ντιτρόιτ. Αμερικανοί αξιωματούχοι πάντως υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι μέλη του Μετώπου Νούσρα και της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο δοκίμασαν τους καινοτόμους εκρηκτικούς μηχανισμούς στη Συρία.

Tέλος, ο ειδικός σε θέματα αεροπορικής ασφάλειας Τζεφ Πράις επισήμανε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η Αλ Κάιντα επί χρόνια προσπαθεί να κατασκευάσει κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό που θα είναι εύκολος στον χειρισμό και ουσιαστικά αόρατος. Κατά πάσα πιθανότητα θα περιέχει κάποιο μείγμα, έτσι ώστε να ξεκινήσει η χημική αντίδραση η οποία θα καταλήγει στην έκρηξη, ενώ ο μηχανισμός θα αποτελείται από μη μεταλλικά στοιχεία προκειμένου να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός κατά τους συμβατικούς ελέγχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή