Ωρα δράσης για το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ

Ωρα δράσης για το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ασυνήθιστη τελετή, με αφορμή τη χθεσινή εθνική επέτειο των Ηνωμένων Πολιτειών, επρόκειτο να παραβρεθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Είκοσι πέντε μέλη των ενόπλων δυνάμεων από 15 χώρες, νόμιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ, επρόκειτο να ανακηρυχθούν Αμερικανοί πολίτες, τη στιγμή που το έθνος γιόρταζε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Το περιστατικό αυτό έφερε και πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τη διαμάχη μεταξύ Ομπάμα και Ρεπουμπλικανών γύρω από το θέμα της μετανάστευσης – μια διαμάχη που παίρνει οξύτερο χαρακτήρα λόγω του κύματος εισόδου χιλιάδων παιδιών, χωρίς συνοδεία ενηλίκων, από την Κ. Αμερική.

Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος αποδεσμεύθηκε, επιτέλους, από την αποτελματωμένη συζήτηση γύρω από τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού καθεστώτος στο Κογκρέσο, μια συζήτηση στην οποία ουδέποτε θέλησαν στα σοβαρά να εμπλακούν οι Ρεπουμπλικανοί. Ασφαλώς, τα περιθώρια του Ομπάμα είναι περιορισμένα. Μόνο το Κογκρέσο μπορεί να καταλήξει στη συνολική, μακροπρόθεσμη αλλαγή του μεταναστευτικού καθεστώτος. Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας οφείλει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να περιορίσει τη ζημιά από ένα απαρχαιωμένο και άδικο σύστημα που απελαύνει τους λάθος ανθρώπους, εμποδίζει την επιχειρηματικότητα, πληγώνει οικογένειες και βλάπτει την οικονομία.

Πρώτη προϋπόθεση είναι να μπορέσουν να μείνουν στη χώρα και να εργασθούν χωρίς φόβο εκατομμύρια μετανάστες. Ο κ. Ομπάμα οφείλει να συρρικνώσει τον μηχανισμό απελάσεων, για την υπερτροφία του οποίου ευθύνεται και ο ίδιος. Η προ διετίας απόφασή του να σταματήσει τις απελάσεις νέων μεταναστών ήταν ένα θετικό βήμα. Τώρα οφείλει να προστατεύσει και τους γονείς τους. Προστατεύοντας οικογένειες που έχουν δημιουργήσει δεσμούς με αυτήν τη χώρα, καλείται να απελευθερώσει, ταυτόχρονα, πόρους για την καταδίωξη των παράνομων κυκλωμάτων μετακίνησης ανθρώπων, των εμπόρων ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Καθώς εκτυλίσσεται η κρίση στα σύνορα της χώρας, θα δοκιμαστεί η λαϊκή υποστήριξη στα προγράμματα νομιμοποίησης μεταναστών. Ωστόσο ο πρόεδρος μπορεί να καθησυχάσει τους φόβους αν δράσει με την πεποίθηση ότι τα εκατομμύρια των μεταναστών αποτελούν πλεονέκτημα γι’ αυτήν τη χώρα και δικαιούνται μιας ευκαιρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή