Ο ιρακινός στρατός πέτυχε συμβολική νίκη στην Αουτζα

Ο ιρακινός στρατός πέτυχε συμβολική νίκη στην Αουτζα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Το χωριό Αουτζα, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, έξω από το κατεχόμενο από τους σουνίτες Τικρίτ, ανακατέλαβε χθες ο κυβερνητικός στρατός του Ιράκ, καταγράφοντας συμβολικής σημασίας επιτυχία στον πόλεμο κατά της σουνιτικής ISIS.

Με την υποστήριξη ελικοπτέρων και σιιτών εθελοντών πολιτοφυλάκων, ο κυβερνητικός στρατός ανακατέλαβε χθες τα ξημερώματα την Αουτζα, 8 χλμ. νότια του Τικρίτ, που συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια της ISIS.

Κατέλαβαν δημόσια κτίρια

Η επιχείρηση με στόχο την εκδίωξη των ισλαμιστών από το Τικρίτ άρχισε στις 28 Μαΐου, χωρίς όμως ο στρατός να έχει πετύχει στην αποστολή του. Ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι ανακοίνωσε χθες ότι η Αουτζα «καθάρισε εντελώς», με τα κυβερνητικά στρατεύματα να έχουν καταλάβει τα δημόσια κτίρια.

Την ίδια ώρα, όμως, οι αντάρτες της ISIS έχουν στρέψει την προσοχή τους προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Συρίας και τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δυνάμεις προσκείμενες στο ιρακινό σουνιτικό αντάρτικο κατέλαβαν τη συριακή πετρελαιοπηγή Αλ Τανάκ κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, μία ημέρα μετά την κατάληψη της μεγαλύτερης πετρελαιοπηγής της Συρίας, στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζουρ.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι σουνίτες μαχητές του ιερού πολέμου πραγματοποίησαν επέλαση καταλαμβάνοντας εκτεταμένα εδάφη κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη.

Και στον Λίβανο

Η επέλαση των σουνιτών τούς έχει φέρει κοντά στα τουρκικά σύνορα, με μάχες να σημειώνονται χθες στο χωριό Αχταρίν, μόλις 18 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία. Παρότι την περιοχή αυτή ελέγχουν διαφορετικές ένοπλες σουνιτικές ομάδες, η κατάληψη κωμοπόλεων και από τις δύο πλευρές των συρο-ιρακινών συνόρων σημαίνει ότι άνδρες και οπλισμός των ανταρτών μπορούν πλέον να διέρχονται ελεύθερα μεταξύ Συρίας και Ιράκ. Η πολεμική διένεξη έχει μεταφερθεί και στον γειτονικό Λίβανο, εν μέρει λόγω των χιλιάδων προσφύγων που έχουν καταφύγει εκεί.

Στο μεταξύ, συριακό βομβαρδιστικό αεροσκάφος έπληξε χθες στόχους εντός λιβανικού εδάφους, κοντά στην κωμόπολη Αρσάλ. Σύμφωνα με πηγές της τοπικής Αστυνομίας, ο συριακός βομβαρδισμός προκάλεσε τον θάνατο 12χρονου αγοριού και τον βαρύ τραυματισμό των μελών της οικογένειάς του, που μετέβαιναν σε αγρόκτημα για να μαζέψουν κεράσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή