ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας

Κλιμάκωση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας

Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, καθώς η κατάσταση παραμένει τεταμένη στα σύνορα και ο παλαιστίνιος γενικός εισαγγελέας έκανε γνωστό πως τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας στο πτώμα του έφηβου Παλαιστίνιου από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν πως απήχθη και σκοτώθηκε από ακροδεξιούς εβραίους, δείχνουν ότι το θύμα κάηκε ζωντανό.

Εξάλλου οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες, Παρασκευή, κατά την κηδεία του νεαρού Παλαιστινίου επεκτάθηκαν το βράδυ σε πόλεις όπου ζουν αραβικής καταγωγής Ισραηλινοί και συνεχίσθηκαν σποραδικά σήμερα. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στη διάρκεια της νύκτας σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος τραυματίσθηκε στη Ναμπλούς, έγινε γνωστό από ιατρικό προσωπικό.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, οι δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας έπεσαν σε μια αλάνα χωρίς να προκαλέσουν ζημιές.

Δεκατέσσερις ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί χθες από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ. Μία έπεσε μέσα στο παλαιστινιακό έδαφος ενώ τρεις άλλες αναχαιτίσθηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, σύμφωνα με το στρατό.

Ενώ τα επίσημα αποτελέσματα της νεκροψίας στο πτώμα του 16χρονου Μοχάμεντ Αμπού Χουντάιρ αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας, ο παλαιστίνιος γενικός εισαγγελέας Μοχάμεντ Αλ-Αουέουι δήλωσε, όπως μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, πως "η άμεση αιτία θανάτου ήταν εγκαύματα από φωτιά και οι επιπλοκές τους".

Ο Σάμπερ Αλ-Αλούλ, ο διευθυντής της παλαιστινιακής ιατροδικαστικής υπηρεσίας, παρακολούθησε τη νεκροψία που πραγματοποίησαν ισραηλινοί γιατροί στο Τελ Αβίβ.

Ο Αλ-Αουέουι δήλωσε πως ο Αλ-Αλούλ ανέφερε ότι στάχτη βρέθηκε στο αναπνευστικό σύστημα του 16χρονου, πράγμα που σημαίνει ότι "το αγόρι εισέπνευσε το υλικό αυτό ενώ καιγόταν ζωντανό".

Εγκαύματα κάλυπταν το 90% του σώματός του. Το κεφάλι του έφερε ένα κόψιμο. Δείγματα όπως υγρά και ιστοί ελήφθησαν για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να ολοκληρωθεί το πόρισμα της νεκροψίας.

Κατά την κηδεία του Χουντάιρ, χθες, οργισμένοι Παλαιστίνιοι φώναζαν "Ιντιφάντα! Ιντιφάντα!" καλώντας σε μια νέα εξέγερση εναντίον του Ισραήλ. Έριξαν πέτρες εναντίον των ισραηλινών αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα, βομβίδες κρότου λάμψης και σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ.