Νέες περιπέτειες για τον Σαρκοζί

Νέες περιπέτειες για τον Σαρκοζί

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με επιβεβλημένη πολιτική αποστρατεία βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ετέθη την Τετάρτη σε καθεστώς έρευνας, δημιουργώντας την προοπτική παραπομπής του ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει κατηγορίες παρεμπόδισης του έργου της Δικαιοσύνης, που ερευνούσε παράνομες προεκλογικές χρηματοδοτήσεις της εκστρατείας του το 2007.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Νικολά Σαρκοζί παραχώρησε συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης, περνώντας στην αντεπίθεση και εμφανίζοντας τον εαυτό του ως θύμα πολιτικής σκευωρίας.

«Ουδείς πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους δεν έχει υποστεί όσα υπέστην εγώ. Αγαπώ την πατρίδα μου με ασίγαστο πάθος και δεν είμαι το είδος του ανθρώπου που υποχωρεί απέναντι σε τέτοιες βρώμικες μεθόδους και πολιτικές μηχανορραφίες. Οι 15 ώρες που πέρασα προσωρινά κρατούμενος, οι μήνες παρακολούθησης των τηλεφώνων μου και οι 20 δικαστές που χειρίζονται την υπόθεσή μου αποδεικνύουν πρόθεση εξευτελισμού», είπε ο κ. Σαρκοζί στη χειμαρρώδη συνέντευξή του. Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου επεσήμαναν ότι ο Σαρκοζί ξύρισε το κοντό μούσι που είχε αφήσει, εκτιμώντας ότι αυτό ήταν σημάδι πολιτικής κινητοποίησης και ετοιμότητας από μέρους του επίμονου πολιτικού.

Ο Σαρκοζί είναι παλιός γνώριμος των νομικών δυσχερειών. Πριν από μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαπάλης εξουσίας για τη διαδοχή του Ζακ Σιράκ στην αρχηγία του UMP, ο Νικολά Σαρκοζί είχε αντιμετωπίσει εκστρατεία σπίλωσης του ονόματός του από κύκλους προσκείμενους στον τότε πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Αντί να παραιτηθεί ή να χάσει την ψυχραιμία του, ο Σαρκοζί πέτυχε να αποδείξει ότι οι κατηγορίες εναντίον του ήταν αβάσιμες και προϊόν αληθινής πολιτικής συνωμοσίας, με στόχο τον ίδιο.

Η συντηρητική εφημερίδα «Le Figaro» τιτλοφόρησε το πρωτοσέλιδό της την Πέμπτη, ως εξής: «Με κίνητρο τον ασίγαστο πόθο τους για εκδίκηση, οι Σοσιαλιστές δεν σκοπεύουν να πάψουν την καταδίωξη του Σαρκοζί». Στον αντίποδα της δεξιάς εφημερίδας, η κομμουνιστική «Humanite», έγραφε: «Η τακτική του Σαρκοζί θυμίζει έναν κάποιον Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων BVA την Πέμπτη, 59% των Γάλλων κουράστηκαν να ακούνε για τον Σαρκοζί και τις έξι ξεχωριστές δικαστικές του εκκρεμότητες. Δεδομένων, όμως, των δραματικά χαμηλών ποσοστών δημοτικότητας που καταγράφει ο πρόεδρος Ολάντ (μόλις 18% θετικές γνώμες), μια επάνοδος του Σαρκοζί στην ενεργό πολιτική δεν πρέπει να αποκλεισθεί διαρρήδην. Η πρωτοφανής στα γαλλικά χρονικά σύλληψη και προσωρινή κράτηση του Σαρκοζί, όμως, δεν βοηθά τις φιλοδοξίες του αυτές. Η αναλυτής της εταιρείας BVA Σελίν Μπρακ εξηγεί: «Τα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής του Φρανσουά Ολάντ προσφέρουν καλά πυρομαχικά για ενδεχόμενη εκστρατεία Σαρκοζί. Κάτι τέτοιο, όμως, θα είναι δύσκολο λόγω της πίεσης που θα δημιουργήσουν στον πρώην πρόεδρο οι δικαστικές υποθέσεις του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή