Ισραήλ: Σύλληψη έξι υπόπτων για το φόνο του έφηβου Παλαιστίνιου

Ισραήλ: Σύλληψη έξι υπόπτων για το φόνο του έφηβου Παλαιστίνιου

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ύποπτοι που συνελήφθησαν από την ισραηλινή αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας για την απαγωγή και το φόνο ενός έφηβου Παλαιστίνιου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι "εβραίοι εξτρεμιστές", δήλωσε σήμερα επίσημη ισραηλινή πηγή.

"Οι άνθρωποι που συνελήφθησαν σε σχέση με αυτή την υπόθεση ανήκουν κατά τα φαινόμενα σε μια εβραϊκή εξτρεμιστική οργάνωση", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας ισραηλινός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χααρέτζ", έξι πρόσωπα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, για την οποία έχει επιβληθεί λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης.

Καμιά άλλη πληροφορία δεν έχει αποκαλυφθεί εξαιτίας της λογοκρισίας αυτής, όμως η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα για πρώτη φορά πως το έγκλημα αυτό μπορεί να είχε "εθνικιστικά κίνητρα".

"Σε ό,τι αφορά το φόνο του εφήβου της Σουαφάτ, προκρίνεται στην έρευνα το σενάριο ενός εγκλήματος με εθνικιστικά κίνητρα", δήλωσε η Λούμπα Σάμρι, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο Μοχάμεντ Αμπού Χουντέιρ, 16 ετών, είχε απαχθεί τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη από τη συνοικία Σουαφάτ στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το πτώμα του, εντελώς καμένο σύμφωνα με το δικηγόρο της οικογένειας, βρέθηκε μερικές ώρες αργότερα κοντά σ' ένα δάσος στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τους εβραίους εξτρεμιστές ότι τον απήγαγαν και τον σκότωσαν σε αντίποινα για το φόνο τριών ισραηλινών φοιτητών στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που το Ισραήλ αποδίδει στην ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

"Γιατί τους πήρε τέσσερις ημέρες; Τους είχαμε δώσει τις φωτογραφίες και τα βίντεο (σ.σ.: από κάμερες επιτήρησης), γιατί περίμεναν;", δήλωσε σήμερα ο πατέρας του Μοχάμεντ Αμπού Χουντέιρ, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας, τα οποία επικαλείται το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Maan, υπήρχε καπνός στους πνεύμονες του 16χρονου Παλαιστινίου, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν ζωντανός όταν τον έκαψαν.

Το αγόρι έφερε επίσης τραύμα στο κεφάλι, αλλά δεν ήταν αυτό η αιτία θανάτου του, διευκρίνισε ο παλαιστίνιος γενικός εισαγγελέας Μοχάμεντ Αλ-Αουέουι, καθώς ο διευθυντής της παλαιστινιακής ιατροδικαστικής υπηρεσίας Σάμπερ Αλ-Αλούλ παρακολούθησε τη νεκροψία που πραγματοποίησαν ισραηλινοί γιατροί στο Τελ Αβίβ.

"Είναι η πρώτη φορά που ακούω να μιλούν για ένα τέτοιο τρόπο να σκοτώσεις έναν άνθρωπο, καθώς το αγόρι είχε καεί από μέσα και απ' έξω, διότι πιθανόν το υποχρέωσαν να πιει καύσιμο", δήλωσε ο παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ιερουσαλήμ, ο Αντνάν αλ-Χουσεϊνί, κατηγορώντας για το φόνο τους ισραηλινούς εποίκους.

Νετανιάχου καλεί την κυβέρνησή του να "παραμείνει ψύχραιμη"

  Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε σήμερα την κυβέρνησή του να "παραμείνει ψύχραιμη", μετά τις πολεμοχαρείς δηλώσεις υπουργών που ζήτησαν να πραγματοποιηθεί μια εκτεταμένη επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

"Η πείρα έχει αποδείξει ότι σε στιγμές όπως σήμερα, οφείλουμε να ενεργούμε με υπευθυνότητα, να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να απέχουμε από σκληρές και παρορμητικές δηλώσεις", δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε πάντως ότι "θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την ειρήνη και την ασφάλεια" στο νότιο Ισραήλ.

Δεκαπέντε ρουκέτες και βλήματα όλμου εκτοξεύθηκαν χθες, Σάββατο, από τη Λωρίδα της Γάζας. Μία ρουκέτα είχε στόχο την πρωτεύουσα του Νεγκέβ, την Μπερσίβα, και αναχαιτίσθηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα, σύμφωνα με το στρατό.

Ο στρατός ανακοίνωσε πως σε αντίποινα προέβη σε 10 πλήγματα στο κεντρικό και το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, ο οποίος ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

"Η αυτοσυγκράτηση μπροστά σε εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον γυναικών και παιδιών δεν είναι η σωστή πολιτική", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ, ένας από τους "ιέρακες" του κυβερνητικού συνασπισμού.

"Η στρατηγική του κατευνασμού, η οποία συνδυάζεται με την εξασθένηση της αποτρεπτικής ικανότητάς μας, επιτρέπει στη Χαμάς να πάρει προβάδισμα για την επόμενη παρτίδα", πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν κάλεσε από την πλευρά του και πάλι την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση να "ανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας", έγινε γνωστό από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Λίμπερμαν ζήτησε "την άμεση καταστροφή των εργοστασίων πυραύλων και των τρομοκρατικών υποδομών στη Γάζα", σύμφωνα με την εφημερίδα "Γεντιότ Αχρονότ".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή