Δραπέτευσαν 63 όμηροι της Μπόκο Χαράμ

Δραπέτευσαν 63 όμηροι της Μπόκο Χαράμ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΠΟΥΤΖΑ. Περισσότερες από 60 γυναίκες και κορίτσια που είχαν πέσει θύματα απαγωγής από μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη βόρεια Νιγηρία δραπέτευσαν από τους δεσμώτες τους, αν και πάνω από 200 μαθήτριες συνεχίζουν να κρατούνται.

Στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας της πολιτείας Μπόρνο στη ΒΑ Νιγηρία επιβεβαίωσε χθες την πληροφορία, διευκρινίζοντας ότι 63 γυναίκες και νεαρές μαθήτριες πέτυχαν να διαφύγουν από την Μπόκο Χαράμ. «Τα κορίτσια πήραν την τολμηρή απόφαση να δραπετεύσουν, μόλις οι φύλακές τους έφυγαν για να πραγματοποιήσουν κάποια επιχείρηση», είπε ο επικεφαλής ομάδας πολιτοφυλάκων στην πόλη Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών και νιγηριανού στρατού την Παρασκευή το βράδυ, μετά την αποτυχημένη επίθεση των ανταρτών εναντίον της κωμόπολης Νταμπόα, με 53 νεκρούς αντάρτες και μόλις έξι Νιγηριανούς στρατιώτες.

Οι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον στρατώνα και αστυνομικού σταθμού της Νταμπόα, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των τοπικών κυβερνητικών δυνάμεων πραγματοποιούσε περιπολία σε γειτονικά χωριά.

Δεν επέτρεψαν διαδήλωση

Ακτιβιστές της οργάνωσης «Φέρτε Πίσω τα Κορίτσια μας», με στόχο την απελευθέρωση των 200 και πλέον κοριτσιών που κρατούνται από την Μπόκο Χαράμ, δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένη για την Κυριακή πορεία στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα.

Δυνάμεις της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας δεν επέτρεψαν την Κυριακή στα μέλη της οργάνωσης, που συστήθηκε μετά τη απαγωγή των πρώτων κοριτσιών στις 14 Απριλίου από οικοτροφείο θηλέων της κωμόπολης Τσίμποκ, της πολιτείας του Μπόρνο, να διαδηλώσουν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο.

«Εχουν περάσει 83 ημέρες από την απαγωγή των κοριτσιών. Διαδηλώνουμε τώρα για 68 ημέρες και κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να μας ακούσει», είπε η ακτιβίστρια Αϊσα Γεσούφου.

Από τα 276 κορίτσια που απήχθησαν τον Απρίλιο, 57 έχουν δραπετεύσει, ενώ 219 συνεχίζουν να αγνοούνται. Κάτοικοι του Τσίμπο απηύθυναν έκκληση στον ΟΗΕ την Παρασκευή ζητώντας την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της βίας στην περιοχή.

Καθημερινές οι επιθέσεις

Η κήρυξη των πολιτειών του Μπόρνο, του Γιόμπε και της Ανταουάμα στην Ανατολική Νιγηρία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο του 2013 από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση οδήγησε την Μπόκο Χαράμ να εγκαταλείψει τα αστικά κέντρα. Αυτό, με τη σειρά του, όμως, δυσχέρανε σημαντικά τη ζωή των κατοίκων της υπαίθρου, με τις επιθέσεις των ισλαμιστών σε ανυπεράσπιστα χωριά να αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Η απαγωγή των μαθητριών του οικοτροφείου τον Μάιο προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με την ώς τότε σχεδόν άγνωστη Μπόκο Χαράμ να καταλαμβάνει τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. Ειδικοί των αμυντικών θεμάτων προειδοποιούν, όμως, ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες για να αντιμετωπίσουν το επίμονο ισλαμικό αντάρτικο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή