Converse All Star: Μύθος από πανί και λάστιχο

Converse All Star: Μύθος από πανί και λάστιχο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καλλιτέχνης Νέιτ Λόουμαν έφτιαξε στο χέρι 21 ζευγάρια Converse Αll Star, τα οποία, ακροβατώντας μεταξύ τέχνης και… πατούμενου, έφτασαν να στοιχίζουν 25.000 δολάρια έκαστο. Με άλλα λόγια, τα περίπου 800 εκατομμύρια «σταράκια» που έχουν πουληθεί εδώ και 97 χρόνια δεν είναι όλα ίδια. Ούτε φοριούνται με τον ίδιο τρόπο. Φοριούνται όμως από όλους. Η Μισέλ Ομπάμα έχει ένα μοβ ζευγάρι, η Κρίστεν Στιούαρτ εμφανίστηκε με Αll Star στο κόκκινο χαλί, ο Χάρι Πότερ τα φορούσε σε ταινίες και ο Κερτ Κομπέιν στις συναυλίες του. Μέχρι και στον αμερικανικό στρατό έφτασαν κάποια στιγμή. Αλλά γιατί; Τι τα κάνει τόσο ιδιαίτερα;

Οποιος τα έχει φορέσει ξέρει ότι αργά ή γρήγορα σκίζονται (που δεν είναι λόγος να πεταχτούν), ότι η λευκή τους σόλα λερώνεται, ότι κάνουν το πόδι να ιδρώνει. Πρεσβεύουν όμως τη γοητεία της απλότητας. Ενα έξυπνο, σχετικά μίνιμαλ και διακριτικό σχέδιο, η «εύκολη» λύση πριν βγεις από το σπίτι. Γιατί είναι αποδεκτά παντού. Στην παραλία και στη δουλειά, με τζιν, φούστα ή βερμούδα, σε πάρτι, το βράδυ για ποτό, το πρωί στα ψώνια.

Πάντως, ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου αιώνα ως παπούτσια για μπάσκετ και έγιναν γνωστά χάρη σε έναν νεαρό μπασκετμπολίστα και μετέπειτα έμπορο υποδημάτων, τον Τσάρλι «Τσακ» Τέιλορ, ο οποίος επί 30 χρόνια τα προμόταρε στα γήπεδα της Αμερικής. Το ευχαριστώ; Τσεκάρετε στο πλάι των παπουτσιών σας. Το όνομά του έγινε μέρος του λογότυπου.

Ηλικία: 97 ετών.

Πατρίδα: ΗΠΑ.

Πωλήσεις: 800 εκατομμύρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή