ΚΟΣΜΟΣ

Η Δικαιοσύνη ερευνά το κίνημα του Γκιουλέν

Η Δικαιοσύνη ερευνά το κίνημα του Γκιουλέν

ΑΓΚΥΡΑ. Ευρείας κλίμακας δικαστική έρευνα εναντίον του θρησκευτικού τάγματος του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, εχθρού του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεξάγουν οι τουρκικές αρχές. Η εθνική διεύθυνση ασφαλείας έστειλε την 25η Ιουνίου στις αστυνομικές διευθύνσεις των 30 επαρχιών της Τουρκίας την εντολή να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος των μελών και των παρακλαδιών της αδελφότητας Χιζμέτ («Υπηρεσία»), η οποία κατηγορείται ότι συνωμότησε εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν και ότι επιδιώκει να «ανατρέψει τη συνταγματική τάξη», σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal.

Η αστυνομία ζητεί κυρίως να ερευνηθεί και να διακριβωθεί εάν το κίνημα Χιζμέτ του Γκιουλέν, ο οποίος ζει από το 1999 στις ΗΠΑ, είναι μια «ένοπλη οργάνωση», καθώς και η πιθανολογούμενη εμπλοκή αστυνομικών που θεωρούνται προσκείμενοι στο κίνημα σε δολοφονίες οι οποίες σόκαραν την Τουρκία τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως εκείνη του Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ το 2007.

Η εξουσία ζητεί από την αστυνομία να εξαπολύσει παράλληλα ανθρωποκυνηγητό για να εξακριβώσει την ταυτότητα των μελών της αδελφότητας του Γκιουλέν στις τάξεις της αστυνομίας, του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, εν συνεχεία να αρχίσει παρακολούθησή τους και ενδεχομένως να υποκλέπτει τις συζητήσεις τους. Οι μαθητές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα οποία διευθύνει η ισλαμική αδελφότητα του Γκιουλέν, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο.

Στο μεταξύ, Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι αν όπως όλα δείχνουν εκλεγεί πρόεδρος της χώρας ο Ερντογάν τον Αύγουστο, οι βασικοί υπουργοί θα παραμείνουν στη θέση τους. Παράλληλα διαψεύδουν την ανησυχία ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να γίνει λαϊκίστικη, θέτοντας σε κίνδυνο μία δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης.

Προφυλάκιση αστυνομικού

Σε μία άλλη εξέλιξη, προφυλακίστηκε χθες ο αστυνομικός που σκότωσε με το πιστόλι του έναν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού του 2013 στην Αγκυρα. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να παραμείνει προφυλακισμένος έως την ετυμηγορία του.